WTCR 2019: Predloženo limitiranje broja automobila po brendovima i timovima i novi bodovni sistem

Photo Francois Flamand / DPPI

Organizator Svetskog kupa turing automobila najavio je mogućnost da će WTCR pretrpeti nekoliko izmena za sezonu 2019.

Najvažnija od njih tiče se kontrole i smanjenja troškova, a odnosi se na limitiranje broja automobila jednog proizvođača na četiri, dok će jedan tim moći da servisira najviše dva automobila.

Limitiranje može biti više vizuelno nego realno, a kao uzor se navodi prošlogodišnji nastup Komtuju rejsinga sa četiri “audija RS3 LMS”. Belgijska ekipa je dva automobila prijavila pod imenom Audi sport Komtuju (Frederik Ferviš i Denis Dipon) i dva kao Komtuju rejsing (Natanijel Berton i Orelijen Panis).

Druga izmena odnosi se na sistem bodovanja, jer se naredne sezone očekuje 30 automobila na startu.

Ove predloge je izneo promoter serije Fransoa Ribeiro, a potrebno je da ih usvoji FIA, što bi moglo da se dogodi već ove nedelje na Svetskom savetu za auto-sport.

“Dao sam predlog kako ne bismo došli u situaciju da pola startne rešetke vozi isti brend automobila”, pojašnjava Ribeiro.

“Što se limita na dva automobila po timu tiče, potrebno je da ekipa ima dve različite dozvole i dve različite livreje. Oni mogu biti u istom boksu, deliti tehničku podršku, ali ne postoji mogućnost da jedan tim ima jedan, tri ili pet automobila. Mislim da je to najbolje kako bismo zaštitili eskalaciju troškova i da budemo sigurni da svaki proizvođač može da podrži svoj brend”.

Ako bi plan za 2019. bio isti kao 2018, najveći problem bi imali Minih motorsport i Komtuju. Naime, nemačka ekipa se takmičila sa tri “honde”, a Belgijanci sa četiri “audija”. Komtuju bi mogao da ostane sa četiri automobila i 2019, ali bi druga dva morala da budu različitog brenda i drugačije livrejisana.

“Mi imamo četiri WTCR licence i ne vidim gde piše da smo limitirani na dva automobila”, žustro je reagovao direktor Komtuju rejsinga Žan-Mišel Beart. “To su Ribeirove želje, ali posao je posao. Ako želimo da se takmičimo sa tri ili četiri automobila, sa toliko ćemo se i takmičiti. Možemo da radimo i sa drugim brendom, ali nemamo puno vremena jer testovi počinju tokom decembra”.

Nije nemoguće da će se ova ekipa započeti novu sezonu sa dva “audija” i dve “kupre”, jer je upravo “kupra” bila izbor za gostovanje Denisa Dipona u TCR internacionalnoj seriji krajem 2017. Španskom brendu je svakako želja da ima više od dva autmobila 2019, pa bi lako mogli da nađu zajednički jezik.

Druga promena sistema bodovanja odnosi se na davanje poena u kvalifikacijama za trku 1, što dosad nije bio slučaj. Takođe, plan je da se bodovi dodeljuju prvoj petnaestorici u sve tri trke tokom vikenda, a ne desetorici kao 2018.

“Timovi su jedinstveni u mišljenju da je već bilo teško ući u prvih deset i prošle sezone, a da će sa povećanjem broja startera biti još teže. Moj je predlog da bodove osvaja prvi 15 i nadam se da će Savet biti saglasan sa tim”, dodao je Ribeiro.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nine − two =