WTCR kreće sa Zoldera, program podeljen u tri dana

Iako je bilo planirano da nova sezona Svetskog kupa turing automobila krene sa Salcburgringa, u poslednjem trenutku start je prebačen na Zolder.

Proći će tačno 271 dan otkako je Norbert Mihelis osvojio titulu prethodne sezone, pre nego što se najbolji svetski automobilisti ponovo nađu na stazi. Naravno, bez publike, jer se koronavirus na tlu Evrope ne predaje.

Organizatori su se odlučili da se svetski šampionat vozi isključivo na stazama na Starom kontinentu, jer bi daleka putovanja iziskivala mnogo truda i napora kako bi svi bezbedno stigli na destinaciju.

WTCR nudi neke novitete za 2020, pre svega menja se dobavljač pneumatika, pa će Gudjir imati premijeru na Zolderu. Dodate su dve kategorije nagrada, prva je nagrada za najboljeg novajliju, a druga WTCR trofej, za privatnike.

Zbog izostanka publike, Eurosport je pripremio mnogo novih sadržaja, a posebno će se zabaviti korisnici društvenih mreža, obećava organizator.

Dvadesetorica celosezonskih učesnika smo već najavili, a za trke na Zolderu prijavljena su još dvojica. Dilan O’Kif, gost iz TCR Australija, voziće “reno megan”, a Luka Filipi “alfa romeo đulijetu”.

Zolder je zvanično otvoren 1963. i otad je doživeo pet izmena konfiguracije, poslednju 2002. Krug je dugačak 4.011 metara, čine ga brzi pravci, koji vode do uzanih krivina i nekoliko šikana, pa se ne može okarakterisati kao staza tečnog toka. Na šest mesta koči se sa brzina većih od 200 km/h, što u prvi plan ističe performanse kočnica. Asfalt je veoma gladak i prianjanje je slabo, a pneumatici nisu pod posebnim opterećenjem.

Satnica prvog trkačkog vikenda WTCR izgleda ovako:
Petak, 11. septembar
17.00 – 17.45 Trening 1
Subota, 12. septembar
9.50 – 10.20 Trening 2
14.00 – Kvalifikacije
Nedelja, 13. septembar
10.30 Trka 1
14.15 Trka 2

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*