WTCR objavio kalendar 2020, sve pretpostavke se obistinile

Organizator Svetskog kupa turing automobila izašao je u javnost sa revidiranim kalendarom za 2020.

Pogled na takmičarski raspored potvrđuje sve teze o kojima se u poslednje vreme govorilo, a o kojima smo na Serbiaringu redovno izveštavali.

Cela treća WTCR sezona biće održana isključivo u Evropi tokom šest takmičarskih vikenda i imaće ukupno 16. trka. Početak je sredinom septembra, finale polovinom novembra, a karavan serije obići će Salcburgring, Nirburgring Nordšlajfe, Slovakija ring, Hungaroring, Motorland Aragon i Adriju. Na prve dve runde voze se po dva, na ostalim po tri sprinta.

Promoter serije smatra da je planirani dvomesečni interval u kojem bi se održavale trke istovremeno i “realan i odgovoran u izazovnim vremenima”, te da kalendar u uslovima covid-19 pandemije i u dobu bez presedana predviđa maksimalno moguć broj rundi. Takođe, koncept sa svim trkama u Evropi pred organizatora postavlja daleko manje logističke zadatke.

Sa “starog kalendara” ostale su Austrija, Slovačka i Španija, samo su dobile nove datume. Mađarska i Nemačka su prvobitno izbrisane iz ovogodišnjeg rasporeda zbog covid-19 restrikcija, ali su u novoj verziji ponovo dobile svoja mesta. Od svih pobrojanih staza, jedino Adrija nije bila u izvornom planu.

Kako je tradicionalna azijska turneja otpala u potpunosti, promoteri trka u Kini, Japanu, Južnoj Koreji i Makauu u potpunosti su odobrili opisani plan i nadaju se da će se WTCR u 2021. vratiti u njihov region.

Eurosport kao WTCR promoter ističe da mu je dužnost da održi kalendar koji istovremeno poseduje i sportski kredibilitet i pokazuje društvenu i ekonomsku odgovornost.

Iznuđena redukcija kalendara smanjila je broj trka na 80% od ukupno predviđenih 20, za šta je dobijena puna saglasnost FIA komisije za turing automobile, same FIA i njenih članica. Ovim neophodnim potezom ipak se štite poslovi svih onih čiji prihod zavisi od Svetskog kupa turing automobila, od klijentskih trkačkih odseka proizvođača, preko promotera, liferanata, timova, medija i drugih.

U održavanju sezone prioritet će biti poštovanje zvaničnih zdravstvenih i preventivnih mera, izbegavanje da se ugroze bilo čije zdravlje i bezbedenost, uz obezbeđivanje uslova u kojima će neophodno ljudstvo moći da obavlja svoje zadatke.

WTCR promoter nada se da će svoj revidirani i potvrđeni kalendar za 2020. ispuniti sledeći sva uputstva i restrikcije propisane od strane nadležnih državnih i lokalnih vlasti.

Ovo je takmičarski raspored Svetskog kupa turing automobila za dolazeću sezonu:
12-13. septembar – Salcburgring (Austrija) – 2 trke
24-26. septembar – Nirburgring Nordšlajfe (Nemačka) – 2 trke
10-11. oktobar – Slovakija ring (Slovačka) – 3 trke
17-18. oktobar – Hungaroring (Mađarska) – 3 trke
31. oktobar – 1. novembar – Motorland Aragon (Španija) – 3 trke
14-15. novembar – Adrija (Italija) – 3 trke