WTCR otkazao i rundu na Nirburgringu Nordšlajfe

Copyright_by Robert Kah

Posle otkazivanja mađarske runde Svetskog kupa turing automobila, koja je trebalo da otvori sezonu, sada je i trka na Nirburgringu Nordšlajfe kapitulirala pred pandemijom koronavirusa.

WTCR promoter, Eurosport, otkazao je nemačku rundu serije posle konsultacija sa FIA, sa promoterom 24-časovne trke na Nirburgringu, klubom ADAC Nordrajn, kao i Nemačkim savezom motornog sporta (DMSB).

WTCR vikend na “Zelenom paklu” trebalo je da se vozi u okviru pratećeg programa ADAC 24-časovne trke na Nirburgringu Nordšlajfe, zakazane za termin 21/24 maj. Međutim, zbog restrikcija koje je nemačka vlada uvela u odgovoru na covid-19 pandemiju, ta endurans trka je, kao glavni element programa, odložena za 24/27. septembar.

Taj zamenski jesenji datum WTCR neće moći da iskoristi jer će, prema sadašnjem vrlo fluidnom kalendaru, automobili i oprema u to vreme biti na Dalekom Istoku, na putu između Kine i Koreje.

Kako bi održao kalendar od 20 planiranih trka za 2020, WTCR organizator će sprintove sa otkazanih rundi ubacivati u preostale takmičarske vikende.

Tako je već odlučeno da će WTCR runde u Portugalu i Austriji (zakazane za 19/21 jun – Vila Real i 24/26. jul – Salcburgring) sadržati po dodatnu kvalifikacionu sesiju i trku i to će biti “zamena” za nerealizovane vožnje u Nemačkoj.

Neodržane mađarske kvalifikacije i trke biće ubačene u program WTCR runde u Španiji, te bi na Motorland Aragonu početkom jula trebalo da vidimo čak četiri sprinta.

“Potpuno poštujemo i podržavamo odluku ADAC Nordrajn da odloži ADAC 24h trku na Nirburgringu zbog mera koje je u ova vrlo teška vremena preduzela vlada Nemačke”, izjavio je WTCR promoter Fransoa Ribeiro.

“ADAC Nordrajn je naš partner u Nemačkoj od 2015. i učinićemo sve što se bude moglo kako bi se WTCR ponovo trkao na toj legendarnoj stazi. Nadamo se da će što je moguće više ljudi posetiti endurans trku na Nirburgringu u odloženom terminu i da će taj jedinstveni događaj biti ogroman uspeh, kao i uvek.”

“Dok zdravlje i briga o bezbednosti ostaju apsolutni prioritet, namera nam je da učinimo sve što možemo da bismo održali 20 WTCR trka u 2020. Premeštanje trka planiranih za Nirburgring Nordšlajfe u vikende u Vila Realu i Salcburgringu omogućiće nam da to postignemo.”

“Nastavićemo da pratimo situaciju u Slovačkoj, gde WTCR treba da se trka od 5. do 7. juna, i to u konsultaciji sa FIA, lokalnim promoterom i odgovarajućim vlastima. Ako bude neophodno, sledićemo isti proces novog zakazivanja trka sa Slovakija ringa u postojeće WTCR runde odmah nakon leta.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen − 12 =