WTCR pomerio početak sezone za jun na Nordšlajfeu, Slovačka otpala s kalendara

Pandemija korona virusa primorala je promotera FIA Svetskog kupa turing automobila da revidira takmičarski kalendar za dolazeću sezonu.

U vreme ograničenja putovanja i novih zaključavanja država koje pokreću svoje programe masovne vakcinacije, odlaganje starta sezone treba da omogući da WTCR izveze svih osam zacrtanih vikenda.

Otud WTCR 2021. kreće u junu, tri nedelje kasnije nego što je planirano, i počinje rundom na Nirburgringu Nordšlajfe. Kao i dosad, WTCR će tamo biti prateći program 24-časovne trke.

Sezonu je trebalo da otvori Hungaroring, ali je on dobio novo mesto. Umesto sredinom maja, karavan će u Mođorod stići u drugoj polovini avgusta. Postoji nada da će prisustvo publike tada biti moguće, a mađarska WTCR runda sada je poslednja od evropskih pre planirane azijske turneje.

Sa kalendara je zbog posledica pandemije otpao Slovakija ring, izvorno projektovan kao drugi vikend serije. Umesto u Slovačkoj, voziće se na italijanskoj stazi Adrija, u terminu od 31. jula do 1. avgusta.

Podsećamo da je Adrija prošle godine trebalo da ugosti WTCR, ali je prilika propala jer radovi na rekonstrukciji staze nisu bili završeni, što je takođe uzrokovano pandemijom.

Organizator je izrazio nadu da će se na Slovakija ring vratiti 2022. godine.

U reviziji kalendara, portugalski Vila Real igra ulogu drugog, a Motorland Aragon trećeg takmičarskog vikenda, za njima slede Adrija i Hungaroring.

Kasniji start sezone je iz logističkih razloga odložio i početak njenog azijskog dela.

Planirano je da ta etapa počne sredinom oktobra u Južnoj Koreji, da se nastavi u Kini (mesto održavanja još nije određeno) i da tačka na sezonu bude stavljena na uličnoj pisti Makau Guja u trećoj nedelji novembra.

Photo Clement Marin / DPPI

“Tok vakcinacije protiv kovida-19 nastavlja da pruža nadu svima, kao i vitalnu zaštitu najugroženijima, poput najstarijih i onih na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije, ali to je kompleksan proces koj zahteva vreme da bi bio u popunosti primenjen”, izjavio je WTCR direktor Gzavije Gregori.

“Na snazi su restrikcije putovanja i druga nacionalna ograničenja, a kako je WTCR raspored za 2021 ograničen na osam vikenda, pomerannje starta seone za jun predstavlja najrazumniji korak kako bismo obezbedili i kalendar i WTCR deoničare, a u isto vreme uvažili zajednice i zemlje koje su domaćini naših trka.”

“Zahvaljujemo FIA i svim partnerima i promoterima što su podržali i usvojili ove male ali neizbežne izmene kalendara uoči sezone u kojoj uvodimo novu FIA WTCR titulu za dame i redefinisanu FIA WTCR juniorsku titulu.”

Tokom svakog WTCR takmičarskog vikenda u 2021. biće vožene samo po dve trke.

revidirani FIA WTCR kalendar 2021:
Nemačka, Nirburgring Nordšlajfe: 3/5. jun
Portugal, Vila Real: 26-27. jun
Španija, Motorland Aragon: 10-11. jul
Italija, Adrija: 31. jul – 1 avugust
Mađarska, Hungaroring: 21-22. avgust
Južna Koreja: Inđe spidijum: 16-17. oktobar
Kina: (staza još nije određena): 6-7. novembar
Makau: Makau Guja: 19-21. novembar