WTCR svodi sezonu na 16 trka, vozi se samo u Evropi

Photo Clement Marin / DPPI

Najnovija revizija kalendara Svetskog kupa turing automobila smešta početak sezone u mesec septembar i predviđa skraćeni program koji će biti kompletno izvezen u Evropi.

Kako se saznaje, ova varijanta WTCR rasporeda broji šest trkačkih vikenda i 16 trka isključivo na Starom kontinentu i treba da bude potvrđena sredinom iduće nedelje.

Da bi se u šest rundi izvezlo šesnaest trka, četiri vikenda imaće stari WTCR format od po tri sprinta, a u dva slučaja voziće se po dve trke za vikend, kako je bilo planirano za celu sezonu 2020.

Inače, ukupan broj trka za četiri je manji od izvorno predviđenih 20, koliko se šampionat doskora nadao da će ipak uspeti da održi.

WTCR promoter Fransoa Ribeiro je u izjavi Motorsport.com potvrdio opisane formate trkačkih vikenda i rekao: “Vrlo je moguće da ćemo startovati u septembru. Poslali smo naše datume FIA i iduće nedelje uslediće saopštenje, kada naš kalendar bude otkriven.”

Sezona planirana samo na evropskim pistama znači da će s WTCR programa otpasti cela azijska turneja, koja je predviđala četiri etape: kineski Ningbo, južnokorejski Indže spidijum, Makau i finale na Sepangu.

Nove izmene kalendara posledica su globalne zdravstvene krize izazvane covid-19 pandemijom, a Ribeiro je istakao da je FIA pokazala izuzetno razumevanje za seriju koja ima svetski status, a osuđena je na takmičenje samo na jednom kontinentu: “Izuzetne odluke potrebne su u izuzetnim vremenima.”

Zasad nema nagoveštaja da li će se na novoj verziji kalendara naći piste na koje je Svetski kup planirao da ode tokom leta, Slovakija ring, Motorland Aragon i Salcburgring.

WTCR je 2020. trebalo da startuje u aprilu na Hungaroringu i da, tradicionalno, bude prateći program majske trke 24 sata Nirburginga. Oba ova termina precrtana su još u martovskoj reviziji.

U aprilu je sa ostatka provizornog kalendara otpao i Vila Real, kao ulična trka koju je u datim okolnostima nemoguće organizovati.

Upitan za broj takmičara koje očekuje u više puta odlaganoj WTCR kampanji 2020. Ribeiro je izjavio da će biti presrećan ako se na startnoj rešetki pojavi 18 do 20 automobila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


19 − 9 =