Za istoriju: Sitroen trijumfovao na Super TC2000 debiju!

Već u prvom nastupu u argentinskoj Super TC2000 seriji, “sitroen C4 laundž” i zvanični tim Sitroen Total rejsing upisali su se u pobednike!

Na otvaranju šampionata 2017, na autodromu Oskar i Huan Galves u Buenos Ajresu, slavio je Hose Manuel Ursera, koji je za sobom zadržao moćne rivale Leonela Perniju u “renou fluans” i Matijasa Rosija u “tojoti koroli”.

Visoke performanse modela “C4 laundž” koji je tek u početnoj fazi razvoja, kao i sopstvenu odličnu formu Ursera je prikazao već pobedom u subotnjoj kvalifikacionoj trci od 12 krugova, kojom je obezbedio pol-poziciju za nedeljno takmičenje od 40 krugova.

Već su prvi metri glavne trke pokazali da će čelna trojka, Ursera, Pernija i Rosi voditi glavnu reč. Protagonisti nedeljne vožnje priredili su žestok tromeč, ne libeći se kontakata, a razmene udaraca i bočno odgurivanje “sitroena” i “renoa” u dvoboju za čelo poretka sudije nisu ocenile vrednim kažnjavanja.

Rosi je iskoristio situaciju, popeo se na drugo mesto i branio ga je do pretposlednjeg kruga, kada je na glavnom pravcu poklekao u duelu sa Pernijom. Borbu “tojote” i “renoa” Ursera je iskoristio da se udalji od najbližih pratilaca, a računicu mu nije poremetila ni žuta zastava istaknuta u samoj završnici zbog sletanja Fakunda Čapura s piste.

Konačni pobednik nije sebi dopustio nikakvu dekoncentraciju ni u poslednja tri sprint kruga, a kroz cilj je prošao sa oštećenim prednjim levim krajem automobila, iskrivljenim desnim vratima i odvaljenim suvozačkim prozorom. Ti prizori svedočili su o karakteru trke i svemu što su Ursera i “sitroen” u njoj izdržali.

Aktuelni prvak serije Agustin Kanapino odustao je kada se na njegovom “ševrolet kruzu” otkačio zadnji stabilizator. Esteban Gerijeri dovezao je “sitroen” do cilja, ali tek kao devetnaesti – više nije bilo izvodljivo posle kaznenog prolaska kroz boks, dosuđenog zbog preoštrog manevra protiv Damjana Fineskija.

“Pre svega želim da se zahvalim svima, priredili smo savršeno otvaranje šampionata, a moj tim spremio je auto konkurentan već od prve trke”, kazao je presrećni Ursera.

“Vodio sam silnu borbu sa Pernijom i tu nije bilo poštede, i on i ja dali smo sve od sebe. Posle kontakta u jednom klasičnom manevru oštećeno mi je krilo, pa su oslabile aerodinamičke performanse mog automobila. Točak je kačio plastiku, podizao se beli dim za koji nisam znao da il potiče od ulja ili je nešto polomljeno. Istom prilikom oštećena su i desna vrata i nisam znao da li će izdržati do kraja ili će otpasti. Mnogo sam se naradio za ovu pobedu, ali je radost ogromna.”

“Zvuči ludo da smo pobedili već na debitantskom nastupu, ali s ovim timom ništa nije nemoguće, pokazali su da su korak ispred drugih. Jako je teško napraviti auto od nule, doći na prvu trku sa malo izvezenih testova i dobro se pokazati protiv najjačih rivala u ovoj kategoriji. Ipak, nama je to uspelo.”

“Veoma sam uzbuđen što sam ušao u istoriju marke. Prvi sam pobednik za Sitroen u Super TC2000 seriji, rezultati ovog vikenda doneli su nam savršen zbir poena i daju nam mnogo nade za ceo šampionat”, zaključio je 25-godišnji pilot, vodeći u generalnom posle prve od dvanaest trka serije.

U šampionatu učestvuje šest brendova, a u poretku marki posle prve runde vodi Reno sa 41 bodom, ispred Sitroena (31), Tojote (25), Pežoa (13), Forda (8) i Ševroleta (1 poen).

U plasmanu pilota, vodeći Ursera ima 31 bod, Pernija je drugi sa 25, Rosi ima 21 poen, slede Emilijano Spataro sa 16 i Fakundo Arduso sa 13 bodova.

Druga trka Super TC2000 serije, tehnički najnaprednijeg i najspektakularnijeg prvenstva Argentine i Južne Amerike vozi se 23. aprila na autodromu Potrero de los Funes u provinciji San Luis.

4 Comments

  1. Treba naglasiti da je citroen ulozio prigovor na prednji deo mnogih automobila te su 5 proizvodjaca dobili po 30kg balasta jos u petak i onda im je bilo lakse da dominiraju

    Jedino je toyota imala spreman regularni branik pa su bili teski kao citroen

    Naime, proizvodjaci su postigli dogovor sa organizatorom da se dozvoli novi prednji kraj te ga je vecina i ugradila, ali to nije dodato u pravilnik pa je citroen to iskoristio i ulozio prigovor…

  2. Ali kako sad Gerijeri 15 sekundi zaostatka a i on je Citroen ? Ima li neko objašnjenje?

  3. Dobio je kaznu da prodje kroz boks zbog nesportske voznje pa je pao na zacelje…mada je i u kvalifikacijama bio los…e sad, ako sam lepo razumeo, oni voze kvalifikacije pa kvalifikacionu sprint trku pa je tu uspeo da popravi situaciju ali ipak nije usao u prvih 10

Comments are closed.