Za Kraft-Bambu Lukoil voze Oriola, Neš i – Valente!

Lukoil Kraft-Bambu nastavlja svoju kampanju u TCR Internacionalnoj seriji i u ovoj sezoni, a boje ekipnog prvaka iz 2016. braniće vozačka postava u sastavu Pepe Oriola, Džejms Neš i – Igo Valente.

Dve trećine personalnog sastava zadržano je iz protekle sezone, a jedino iznenađenje predstavlja dolazak Valentea, koji je po završetku Svetskog turing prvenstva najavio mogućnost da se više neće trkati.

U postavi više nema ruskog pilota Sergeja Afanasjeva. Iako je Rus i dugogodišnji štićenik Lukoila, moguće je da je u odabiru prevagnula činjenica da se on za ekipu trkao pune dve godine, ali da nikad nije uspeo da izađe na najviši stepenik podijuma.

Tim sa sedištem u Hong Kongu ocenjuje da ove godine ima “moćnu mešavinu” iskusnih i uspešnih turing trkača. Činjenica je da je čine dva dosadašnja vicešampiona TCR Internacionalne serije (Oriola 2015, Neš 2016), dok je Valente bivši WTCC pilot. Francuz je u Svetskom prvenstvu debitovao 2013, proveo je tri sezone kao privatnik u Kamposovim automobilima, da bi 2016. nastupao kao fabrički pilot Lada sporta.

“Uzbuđuje me ovaj novi izazov, zima je bila dugačka i nisam bio siguran da ću imati priliku da se 2017. ponovo trkam”, kazao je Valente, koji je u TCR seriji imao jedan nastup, na Buriramu 2015. “Meni je bilo važno da se vratim na čelo kolone, želeo sam da budem u prilici da se svakog vikenda borim za podijume i pobede. Video sam kako radi Lukoil Kraft-Bambu rejsing i ovo je verovatno najbolja šansa koja mi je pružena u poslednjih nekoliko godina. Oni su etablirana veličina u TCR Internacionalnoj seriji, prošle godine su osvojili timsku titulu, svake godine se bore i za vozačku. Mislim da ćemo biti ozbiljna snaga u šampionatu da definitivno moramo da se usredsredimo na osvajanje oba naslova.”

Neš je 2016. ušao u TCR svet. Proračunat u nastupima i stalan u osvajanju poena, zabeležio je dve pobede, a 11 trka – polovinu svih voženih – završio je na pobedničkom postolju. U Makauu mu je titula izmakla za 3,5 boda. U predstojeću sezonu, drugu u Lukoil Kraft-Bambu rejsingu, Englez ulazi sa jednim i jasnim ciljem: da osvoji naslov.

Neš je ocenio: “Prošla godina je bila sjajna, iako smo tokom godine napravili mnogo grešaka, ipak smo osvojili timsku titulu, a ja sam završio kao vicešampion u vozačkom poretku. Svakako, ove godine bih voleo da se plasiram na jednu poziciju više, a ostanak u istoj sredini pružiće mi tu priliku. Ne mogu da dovoljno zahvalim Lukoilu na njihovoj neprekidnoj podršci.”

Oriola ne menja sredinu već treću godinu uzastopno. Iako je u seriji od prvog dana bio jedan od protagonista, kao i jedan od najbržih pilota “seata”; do titule još nije došao, pa i njemu ona predstavlja primarni cilj u nastupajućoj sezoni. Španac je 2015. 12 puta stizao do podijuma, a finalnu šampionsku bitku izgubio je u Makauu. U 2016. je zabeležio 4 pobede i 9 izlazaka na pobedničko postolje, pojavljujući se kao lider u generalnom nekoliko puta tokom sezone, koju je konačno završio na četvrtom mestu.

“Kako mi je ovo treća godina u timu, osećam kao da mi je to prava porodica. Nadam se da zajedno sa timskim kolegama možemo da osvojimo timsko prvenstvo, a ja konačno i vozačko! Moram da se zahvalim Seatu na podršci koju pružaju i meni lično i celoj ekipi”, poručio je Oriola.

Tim Ričarda Kolmena u ovoj godini brani ekipnu titulu u TCR Internacionalnoj seriji i nema sumnje da će, pored pojedinačnih ambicija pilota, imati i taj veliki cilj na umu. Direktor tima podvlači da su svi njegovi puleni sposobni za najviše domete.

“Želim Valenteu dobrodošlicu u Lukoil Kraft-Bambu rejsing”, rekao je Kolmen. “On je u protekle četiri sezone pokazao svoje sposobnosti u turing automobilima, siguran sam da će brzo uspeti da se privikne na “seat leon” i da juriša na najviše trkačke i kvalifikacione pozicije. Ponosan sam i na to što su Neš i Oriola s nama i ove sezone. S ekipom su dosad postigli mnogo uspeha i očekujem ih na samom vrhu i 2017, u poteri za obema titulama. Jednostavno rečeno, mislim da svaki od naših vozača ove godine može da osvoji naslov.”

1 Comment

  1. Sad će da bambusaju samo tako. Vetar u leđa od fabrike i svih. S obzirom da Borković nije imao gde ( bambus popunjen a i Lukoil je ( nije NIS ), westcoast švedska popunjen, B3 otišao, Leopard se raspao, Liqui Moli sponzor ova mazala za auto a vozićei sin Luka, itd… ) ostaje mi Komini da navijam za njega. Bar imam 2 aduta, Hafa i Kominija, i uživaću u 44 trke !

Comments are closed.