Zanardi vozi “BMW” na zajedničkoj DTM/Super GT trci na Fudžiju

Legendarni trkač i paraolimpijac Alesandro Zanardi biće vozač jednog od tri “BMW-a M4 DTM” na zajedničkoj DTM/Super GT trci na Fudži spidveju od 22. do 24. novembra.

Za nastup koji je već nazvan “Trkom snova” BMW će prijaviti tri automobila, Audi četiri, a R-Motorspot Aston Martin odabrao je da ovaj istorijski događaj preskoči. S druge strane, na startnu rešetku će izaći svih 15 modela Super GT klase GT 500, u kojoj su zastupljeni Leksus, Honda i Nisan.

Zanardi je DTM debi zabeležio prošle sezone kao gostujući učesnik runde na Mizanu. Tada je, zahvaljujući pametnom taktičkom razmišljanju, stigao peti na cilj kišne noćne nedeljne trke. Auto koji je vozio bio je posebno modifikovan, sa komandama ručne kočnice i gasa na volanu, kako Italijan ne bi morao da koristi svoje protetičke noge. Ista tehnička rešenja biće primenjena i za nastup na Fudžiju.

“Niko nije zaboravio Zanardijev veličanstveni gostujući start u Mizanu 2018”, istakao je direktor BMW motorsporta Jens Markvart. “Zato nas raduje što će se on vratiti za volan DTM automobila kao deo našeg tima snova na Fudžiju. Aleks nadahnjuje ljude i fantastično je što je s nama u Japanu. Ubeđeni smo da će izazvati podjednaku pažnju kao na Mizanu i u januaru na 24 sata Dejtone.”

U DTM sezoni 2019. BMW ni za jednu rundu nije prijavio gostujućeg takmičara, i zato što njegov auto nije bio dovoljno konkurentan, pa su se Bavarci posvetili drugim prioritetima. Markvart je svejedno obećao “dobar takmičarski paket” za Fudži.

“Divno mi je što ću se takmičiti na zajedničkoj DTM i Super GT “Trci snova”. Reč “divno” se verovatno prečesto koristi, ali je u ovom slučaju potpuno prikladna, kazao je 52-godišnji Zanardi, koji je 2018. na Mizanu vozio auto sa V8 atmo motorom, a na Fudžiju mu sleduje susret sa četvorocilindarskim atmosfercem od preko 610 KS.

“Sama činjenica da i dalje mogu da se trkam za mene je ionako dar. Međutim, “BMW M4 DTM” je definitivno jedan od najboljih automobila koje sam u karijeri vozio. Pored toga, ove godine ću na raspolaganju pod haubom imati još 100 KS i to će biti fantastično.”

“Izuzetno sam zahvalan BMW motorsportu na ovoj prilici. Znam da je DTM trkanje veliki izazov, da su svi vozači maksimalni, odlično pripremljeni profesionalci. U isto vreme, tu će biti i Super GT trkači. U takvoj situaciji, moja očekivanja iz sportske perspektive nisu prevelika. Želim da dam maksimum, prema svojim mogućnostima i da se pokažem na nivou dostojnom tog događaja. Siguran sam da će to biti još jedno veliko poglavlje moje automobilističke karijere”, završio je bivši F1, Kart, WTCC i GT takmičar.

Imena preostale dvojice BMW predstavnika na Fudžiju biće saopštena kasnije.