Zenge pregovara sa dva proizvođača za WTCR: Ne žurim sa odlukom!

Ekipa Zoltana Zengea trebalo bi da se nađe na startu sezone Svetskog kupa turing automobila i šanse da se to dogodi rastu, piše mađarski WTCC Blog.

Vlasnik Zenge motorsporta, WTCC učesnika od 2010. godine, navodno na stolu ima čak dve ponude proizvođača zainteresovanih za WTCR kampanju 2018. To bi značilo da bi Zenge imao podršku fabrike, ali se zasad ne zna u kom obliku bi ona bila.

“Dva proizvođača su rekla da bi bila srećna da sarađuju sa nama i mi smo od oba dobili konkretne ponude”, kaže mađarski mag turing trka za WTCC Blog.

“Pravo je pitanje zašto još nijednu nismo prihvatili. To je zato što želimo da radimo sa mladim i talentovanim mađarskim pilotima, pa u ovom trenutku još pregovaramo s kandidatima.”

“Oba proizvođaća bi želela da rade s nama, pa na sreću ne moramo nigde da žurimo.”

Po svemu sudeći, Zenge želi da nastavi da se drži nacionalne linije i da i u WTCR-u favorizuje sunarodnike, pa je sada samo pitanje ko od njih može da ispuni finansijske uslove.

Iako prvi čovek mađarske ekipe nije hteo da kaže koji mu brendovi nude saradnju, nagađanje nije zabranjeno. Činjenice govore da nijedna ekipa još nije potvrdila učešće sa Opelom, Renoom, Ladom i Kiom. Rusi su ranije rekli da WTCR nije njihov prioritet, dok je Opelu prioritet da se finansijski oporavi, pa će tek onda voditi globalne sportske kampanje.

Zenge je na međunarodnoj sceni radio sa Seatom, BMW-om, Hondom i Kiom, a od pomenutih brendova samo BMW nema TCR automobil. Svakako, najuspešnija je bila saradnja sa Seatom, a Zoltan je svojevremeno čak organizovao i Seat leon superkup u svojoj zemlji. Dva puta su njegovi vozači osvajali Seat leon Evrokup (Norbi Mihelis i Gabor Veber), a i prvu WTCC pobedu tim je izvojevao sa tim brendom (Makau 2010).

I mlađa generacija Zengeovih pulena, u koju spadaju Ferenc Fica i Norbert Nađ, takođe se trkala u “seatima”, u takmičenjima poput ETC kupa ili TCR Internacionalne serije.

Photo Florent Gooden / DPPI

U WTCC programu Zenge je 2013. prešao na “hondu”, sa kojom je ostao i po Mihelisovom odlasku u japanski fabrički tim. Tokom poslednje WTCC sezone kroz mađarsku ekipu prošli su Ferenc Fica, Danijel Nađ, Žolt David Sabo i Orelijen Panis.

Honda dosad nije imenovala tim koji će direktno podržavati u WTCR-u, ali je dvojicu svojih vozača, Tijaga Monteira i Estebana Gerijerija, smestila u ekipe koje su se odlučile za novi “sivik tajp R” – Butsen Žinion i Minih motorsport.

Što se Kije tiče, Zenge je dovezao jedan “sid TCR” na mađarsku rundu TCR Internacionalne serije 2017, a izradio ga je austrijski tjuner STARD, čiji je vlasnik Manfred Štol. Ficin nastup u modelu južnokorejskog brenda bio je bledunjav, jer na Hungaroringu, doduše u potpuno nepoznatom i novom automobilu, uspeo da stigne do 19, odnosno 14. mesta. Na Ošerslebenu je Fica osvojio prvi i jedini bod za “kiu”.

Audi i Hjundai već su najavili koga će na WTCR sceni podržavati u 2018, dok Pežoova veza sa belgijskim DG sportom izgleda čvrsta, mada detalji nisu objavljeni. Poput Audija, i Folksvagen bi trebalo da podržava dva tima, ali je dosad objavljena samo saradnja sa Sebastijan Leb rejsingom. Možda se tu nalazi prostor za Zengea?

Ili u saradnji sa Alfa Romeom? Romeo Feraris svakako ima dva automobila prijavljena za sezonu, ali se ne zna koji bi ih tim servisirao i kao Ferarisov partner operativno izneo program 2018.

U svakom slučaju, Zenge je na sva pitanja i spekulacije odgovorio: “Nema potrebe da se žuri sa odlukom”.