Hjundai WTCR kvartet testirao u Portugalu, Farfus “oseća da mu predstoji dobra sezona”

Klijentsko odeljenje Hjundai motorsporta počelo je pripreme za sezonu 2019. trodnevnim testom na autodromu Algarve u Portugalu, na kojem su učestvovala sva četvorica pilota koji će voziti “i30 N TCR” u Svetskom kupu turing automobila.

Portugalski program otvorili su Gabrijele Tarkvini i Norbert Mihelis, već rutineri za volanom “hjundaija i30 N TCR”. Vozači BRC rejsinga izveli su niz proba, analizirajući različite kombinacije podešavanja opruga i prigušivača, kako bi proverili ishode testiranja koja su na probnim stolovima izveli inženjeri Hjundaija.

Automobile fino podešene za vijugavi Portimao potom su preuzeli Niki Katsburg i Augusto Farfus, koji su izvezli svoje prve krugove u TCR mašineriji. Holanđanin i Brazilac ispunili su svoj planirani test program i upoznali su se s izazovima koji ih očekuju. Obojica će kao Hjundai piloti debitovati u Svetskom turing kupu 2019.

Pošto je imao mesec dana da proslavi WTCR titulu, Tarkvini je ocenio da je dobro što se vratio na stazu: “Ni ja ni ekipa koja radi na automobilu ne smemo sebi da dopustimo da mirujemo tokom zime. Važno je da nastavimo razvoj šasije i važno je da je kao vozač što bolje razumem. Izveli smo određene važne provere koje su imale da verifikuju rad inženjera iz istraživanja i razvoja izveden u radionici i da utvrde da se on pretvara u poboljšanja na pisti. Test je bio i lepa prilika da radim sa Nikijem i Augustom i da im prenesem neka od saznanja koje imam na osnovu razvoja “hjundaija i30 N TCR” i trkanja u njemu. Cilj mi je da im pomognem da što brže uđu u štos.”

Mihelis je podvukao je značaj svake prilike da se šampionski auto iz 2018. još malo bolje upozna: “Testovi su značili da smo mogli da proverimo zaključke inženjera iz fabrike i da im obezbedimo detaljnije povratne informacije o promenama u setapu. Portimao je savršeno mesto za to. Sa svojim brojnim usponima i spustovima, ta staza opterećuje vešanje više od mnogih drugih. Saznanja sa ovog testa sada pridodajemo onome što smo naučili tokom prošle sezone, tako možemo da nastavimo da poboljšavamo performanse automobila za početak iduće sezone. Bila je to i dobra prilika da testiram pored Augusta i Nikija i da počnemo zajedno da radimo za sve Hjundai klijentske timove.”

Par Hjundai novajlija stekao je pozitivne prve utiske o svojoj novoj takmičarskoj spravi. automobilu.

Katsburg ima sveža iskustva sa prednjom vučom iz WTCC dana, ali su mu kilometri u južnokorejskom modelu bili prvi u TCR automobilu. Holanđanin je primetio: “Kada sam prvi put vozio “hjundai Hyundai i30 N TCR”, odmah sam shvatio da je to drugačiji tip automobila od onih u kojima sam se ranije trkao. Međutim, njegovo ponašanje mi je ipak bilo blisko i slično modelima s prednjom vučom u kojima sam se pre takmičio. Morate da forsirate na sličan način kako biste iz njega izvukli performanse. Jasno je da je Gabrijele obavio sjajan posao razvijajući ovaj automobil i da su Hjundai motorsport i njegovi klijenti stvorili vrlo moćan paket. Biće mi drago da auto još bolje upoznam na testovima preko zime i, naravno, da se iduće godine trkam zajedno sa drugim Hjundai klijentima.”

Farfus poslednjih 12 godina nije vozio takmičarski auto s pogonom napred. “Ja sam se 2006. poslednji put trkao u automobilu s prednjom vučom, ali mi je već tokom prvih krugova u “hjundaiju” bilo ugodno i mogao sam da ga ozbiljno poteram. Pre mog izlaska na stazu, Gabrijele i Norbi dali su mi ideju o tome šta mogu da očekujem od šasije i njihovo iskustvo je bilo zbilja dragoceno. Ipak, prijatno me je iznenadilo koliko sam brzo uspeo da se snađem. Dolaze nam Božićna i novogodišnja pauza, za nama je uspešan prvi test i pozitivni utisci o automobilu, koje prenosim u 2019. i u FIA WTCR. Već imam osećaj da će sezona biti dobra!”, najavio je pilot iz Kuritibe.

Od posla obavljenog u Portugalu korist neće imati samo WTCR Hjundai postave, već i svi klijenti korejskog proizvođača, istakao je zamenik šefa odseka klijentskih sportskih programa Hjundaija, Andrea Adamo: “Svetski turing kup 2018. bio je ekstremno konkurentan, a svi očekuju da će iduća sezona biti još neizvesnija. Naši klijenti imali su briljantnu prvu godinu sa “hjundaijem i30 N TCR”, ali sada moramo još jače da se potrudimo kako bismo se postarali da ostanu na vrhu kategorije.”

“Ova nedelja nije pomogla samo četvorici trkača koji će voziti WTCR u 2019, već nam je donela još informacija koje ćemo moći da prosledimo klijentima, kako bismo im omogućili da izvuku maksimum performansi iz automobila kada budu sprovodili sopstvene testove i kada dogodine krenu da se trkaju.”

Pripreme Hjundaijevog WTCR kvarteta, klijentskih timova, ali i klijentskog odseka Hjundai motorsporta biće nastavljene tokom zime. Sledeći testovi zakazani su za prve mesece iduće godine, kada će biti odlučeno i ko će se od pilota takmičiti za koju ekipu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 18 =