A ko drugi: Tom Koronel u trećem novom WTCR Komtuju “audiju”

Šoumen ne posustaje: Tom Koronel će i ove godine voziti Svetski kup turing automobila za belgijski Komtuju rejsing, a pilotiraće potpuno novim “audijem RS 3 LMS” druge generacije.

U skladu s činjenicom da mu je ovo 32. sezona u automobilskom sportu, evergrin Holanđanin će na automobilu nositi startni broj 32. Njegove timske kolege biće Frederik Ferviš i Natanael Berton, dok ćemo na ime četvrtog vozača ekipe morati još malo da sačekamo.

“Veoma mi je ugodno i u timu i u WTCR”, istakao je Koronel uoči svoje treće godine u ekipi Žan-Mišela Barta. “Na kraju krajeva, ja sam vozač s najvećim brojem trka u ovoj seriji, vozio sam Evropski turing šampionat od 2001, Svetski turing šampionat od 2005. i WTCR od 2018.”

“Prošle godine mi je išlo posebno dobro, pokazao sam da sam na ovom nivou još u stanju da se borim za rezultate na podijumu i za pobede, kao na Slovakija ringu. Na polovini sezone bio sam na drugom mestu u poretku vozača! Podrazumeva se da tako želim da nastavim i ove sezone.”

“Ponekad kažem da je pravo značenje WTCR u stvari “Svet trkanja Toma Koronela” (World of Tom Coronel Racing), ja ovde pripadam. Oduševljen sam što se sve ponovo uklopilo za ovu sezonu zahvaljujući podršci brojnih važnih partnera, u prvom redu DHL-a (koji mu je sponzor sedmu uzastopnu godinu – prim.). Poludim kada ne mogu da se trkam, trkanje je stvar koju jednostavno najviše volim.”

Osim što je uspeo da posle duže pauze izađe na najviši stepenik podijuma, 48-godišnji Koronel je u 2021. prešao magičnu brojku od 500 startova u svim turing kategorijama koje je ikada vozio.

Druga generacija modela “RS 3 LMS” posebno inspiriše Holanđanina, a njegove reči otkrivaju koliko je značajna i duboka saradnja Audija i Komtuju rejsinga: “Audi” je jedan od najuspešnijih TCR turing automobila, sa skoro 280 osvojenih trka u 1.051 startu širom sveta tokom poslednje četiri godine. Sada je auto poboljšan u mnogim aspektima, i u ponašanju na stazi, i u mogućnostima podešavanja koje izvode tehničari ekipe. Zapravo, auto je toliko nov da ćemo se na prve dve runde sezone trkati u posebnoj kamuflažnoj livreji jer u to vreme on čak neće biti dostupan na tržištu.”

Krupne reči pohvale na Tomov račun uputili su WTCR direktor Gzavije Gavori, tim menadžer Komtuju rejsinga Fransoa Ferbist i Kris Rajnke, šef klijentskih trkačkih programa u Audiju.

“Tom svakako ulaže srce i dušu u sve što čini u ovoj seriji, što pomaže uspehu WTCR. Uvek je važan trenutak kada Tom objavi svoj program za iduću sezonu jer on to radi otkad je 2005. oživljeno svetsko turing trkanje, a radio je i mnogo godina pre. Privilegija nam je što i dalje možemo da računamo na njegovo učešće”, kazao je Gavori.

Verbist je nastavio: “Nama je ovo četvrta WTCR godina, treća sa Tomom. Kako je auto nov, sezona 2021. će biti posebna, a nama će koristiti Tomovo ogromno iskustvo da bismo dovršili razvoj ovog divnog automobila. Bio sam zadovoljan performansama u 2020, cilj je da ove godine budemo još jači i da osvojimo WTCR titulu.”

Rajnke je Koronela nazvao “jednim od najprisutnijih turing trkača našeg vremena” i dodao: “Vozio je više od 500 turng trka u svojoj dosadašnjoj karijeri, ponosni smo što je ove godine ponovo odabrao “audi”. Tom je izuzetno fer sportista i sjajan je ambasador automobilskog sporta daleko izvan granica Holandije. On je ličnost koju poštuju svi konkurenti.”