Askona: 95% je izvesno da ću se boriti za WTCR titulu 2021.

Photo Florent Gooden / DPPI

Mikel Askona je jedan od junaka TCR trkanja u sezoni 2020.

Na novembarskom finalu Svetskog kupa turing automobila doneo je prvu pobedu “kupri leon kompetision” i ekipi Zenge motorsport u ovom prvenstvu, ali je s puno uspeha nastupao ili gostovao u još tri serije.

Osim WTCR, 24-godišnji Španac je vozio i TCR Evropa, TCR Italija i Španski šampionat izdržljivosti (CER), pa u konačnom bilansu, računajući i sprint i endurans, ima 11 pobeda u 32 starta. Proveo je 11 vikenda u trkačkoj akciji, od toga osam uzastopnih.

U intervjuu koji prenosimo Askona je ispričao kako je izašao na kraj s tako intenzivnim rasporedom, uporedio aktuelnu i prethodnu trkačku “kupru” i najavio šta planira da postigne ove godine.

Koliko je bilo dobro što si se 2020. tako često trkao?
“To mi se mnogo dopalo jer vozite skoro svakog dana, a to je vrlo dobro jer se svakog trenutka usavršavate. Međutim, u isto vreme – pogotovu s kovid-19 situacijom – više sati provodite putujući. Došao bih kući, oprao kombinezon i odeću i sledećeg dana bih odleteo na iduću trku. Bilo je stresa, ali mi se dopalo jer ja volim ovaj sport. U stvari, voleo bih da vozim svakog vikenda kada bih mogao!”

Mnogo trka u različitim serijama znači da je bilo i mnogo promena automobila. Kako je to izgledalo?
“U WTCR sam vozio “kupru leon kompetision”, u TCR Italija drugu “kupru leon kompetision”, ali u TCR Evropa i CER to je bio prethodni “kupra model”. Iako je svakog vikenda to bio drugi automobil, meni iskreno nije bilo teško. Prilično dobro poznajem stari model, znam kako se vozi na limitu, vozio sam ga četiri godine. U TCR Evropa je bilo lakše jer je to bio isti onaj auto koji sam vozio u WTCR 2019. Ali, nova “kupra” je mnogo drugačija i ja sam i dalje učio i tražio najbolja podešavanja i kako da je savršeno pripremim. Međutim, jedna od mojih najboljih strana je ta što kao vozač mogu veoma brzo da se naviknem na automobil i mogu da budem vrlo brz za vrlo kratko vreme.”

Koje su razlike između nove i stare “kupre”?
“Mnogo sitnih stvari. Kočnice pravi drugi brend, pločice daju drugačiji osćaj. Imamo novi Hjulend menjač i brzine se nežnije menjaju. Imamo više aeropotiska pa smo brži u brzim krivinama. Sa starim modelom, mučili smo se sa podrupravljanjem u brzim krivinama. Novi auto je i stabilniji jer je pet centimetara duže međuosovinsko rastojanje. Manje se borite nego u starom modelu i više stvari možete podesiti u setapu. Ali, morate da ga shvatite i da ga pripremite.”

“Takođe, imali smo i nove Gudjir gume. Na njima nismo vozili nikakav predsezonski test, samo smo otišli na Zolder, na prvu WTCR trku. Iako nam je bilo veoma teško, na kraju sam bio srećan jer sam završio WTCR sezonu s vrlo dobrim osećajem u automobilu, sa gotovo savršenim setapom, a to je vrlo dobro za moju sezonu 2021.”

Šta obično jedeš i piješ kako bi se nosio s tako intenzivnim rasporedom?
“Imam trenera koji mi predlaže šta da jedem i pijem. Normalno jedem hranu bogatu proteinima poput piletine i ugljenih hidrata, zbog energije, stvari kao što je pasta… Takođe pijem puno akvađusa (mešavina mineralne vode i voćnih sokova – prim.), to je tipično špansko piće, kako bih bio hidriran.”

Jesi li ikada osetio umor?
“Na poslednjem trkačkom vikendu, poslednjoj rundi Španskog šampionata izdržljivosti na Aragonu, imao sam problem. Bio sam u sobi i spavao sam, ali mi je u pet ujutru postalo veoma loše u stomaku i povraćao sam. Međutim, morao sam da vozim obe trke kako bih osvojio titulu zajedno sa svojim timskim kolegom Jevgenijem Leonovom. Taj dan mi je bio vrlo težak, bez hrane u organizmu, bez energije, ali istovremeno uz obavezu da vozim. Osvojili smo titulu, ali je posle 11 vikenda moje telo osećalo umor i zato mi je bilo tako na Aragonu.”

Da li je bilo i mnogo mentalnog napora?
“Morate da budete veoma spremni, veoma fokusirani, pogotovu u WTCR. Vozaču je teže s mentalne strane, ali ja taj aspekt dobro kontrolišem i nisam imao nikakvih problema.”

Koji je trenutak u tvojoj godini bio najbolji?
“Imao sam dva. Moj najbolji bila je pobeda na drugoj trci na Aragonu. To je bio rezultat sati i sati rada s mojim inženjerom i timom kako bismo se što brže poboljšali u vrlo kratkom vremenskom roku. Sećam se da sam posle kvalifikacija na Zolderu odmah stao pred televizor i video da sam poslednji. To je bio vrlo ružan osećaj, bili smo u lošoj situaciji. Posle toga je teško osvojiti WTCR trku. A kada pobedite u trci u svetskom šampionatu, i to pošto ste sezonu počeli onako kako smo je mi počeli, to je neverovatno.”

“Drugi najbolji trenutak bio je Spa-Frankoršamp, osvojio sam obe trke TCR Evropa, po kiši, u vrlo teškim uslovima, i to posle starta s 13. pozicije. To je bilo ludo jer mi se nikad takvo nešto nije desilo i mentalno je bilo veoma ohrabrujuće. Posle Zoldera sam sedeo kod kuće i mislio da više nisam na najvišem nivou jer se borim za 20. mesto. Međutim, rezultat na Spa dao mi je odličnu motivaciju za moju iduću WTCR trku.”

Kakvi su ti planovi za 2021?
“Pokušaću da nastavim u WTCR. To je moj cilj i intenzivno treniram kako bih se što bolje pripremio. Ako možemo da počnemo 2021. s istim osećajem s kakvim smo završili 2020, startovaćemo boreći se za prvo mesto. A ako možemo da startujemo tako, onda ćemo moći da se borimo za titulu na kraju godine. Izvesno je 95% da ću se boriti za titulu. A to je cilj.”