Askona osvojio pol-poziciju u Mađarskoj, u trci 2 prvi startuje Miler

Vozač Hjundaija Mikel Askona osvojio je pol-poziciju za prvu trku mađarskog vikenda Svetskog kupa turing automobila.

On je krug na Hungaroringu odvezao za 1,52:020, što je 0,128 sekundi bolje oda Nataela Bertona u “audiju RS3 LMS” i 0,324 od Jana Erlahera u “lynk&co”.

Četvrto startno mesto pripalo je Estebanu Gerijeriju vozaču “honde sivik”, dok će peti krenuti Žil Magnus u još jednom “audiju”. Njima su brisana vremena brzog kruga iz Q3 zbog nepoštovanja granica staze u krivini 11.

U prvom delu kvalifikacija najbrži je bio Nestor Đirolami, ispred ljubimca domaće publike Norberta Mihelisa i Bertona. Urutija je bio najbolji od vozača Cijan rejsinga, dok je Askona u Q2 ušao kao peti.

U dalju borbu za pol-poziciju prošli su i Gerijeri, Haf, Ma, Erlaher, Magnus, Miler i Nađ.

U Q2 je najbrži bio Magnus, samo 0,003 ispred Erlahera, odnosno 0,023 od Bertona. Askona je u Q3 ušao kao četvrtoplasirani, a Gerijeri kao peti.

Bez prilike da se bori za najbolje startno mesto ostali su Ma, Mihelis, Đirolami, Haf, Urutija i Miler. Mihelis kaznu sa otvaranja sezone do sada nije odslužio, pa će krenuti sa 13. pozcije.

To je Milera popelo na 10. mesto, pa je četvorostruki prvak sveta tako obezbedio i pol-poziciju za trku 2.

Drugi deo sesije je prekinut zbog snažnog udarca Danijela Nađa u ogradu, pa će Mađar startovati obe trke sa 12. mesta ukoliko “kupra” bude popravljena na vreme.

Prva trka je na programu sutra od 12 sati.