Bart je vajldkard trkač na WTCR rundi na Motorland Aragonu

Talentovani 19-godišnji Belgijanac Nikola Bart startovaće na rundi Svetskog kupa turing automobila na Motorland Aragonu kao trkač sa specijalnom pozivnicom.

On će na španskoj stazi nastupiti u “audiju RS 3 LMS” ekipe Komtuju rejsing, čiji je vlasnik njegov otac Žan-Mišel Bart.

Bivši formula trkač, Nikola je jedan od istaknutijih aktera u ovogodišnjem TCR prvenstvu Evrope.

Pilotirajući Komtuju “audijem” stigao je do pobede na domaćem terenu na Zolderu, a u generalnom plasmanu se uoči sezonskog finala nalazi na četvrtom mestu.

Ujedno, on je i najbolje klasifikovani ruki u kontinentalnom šampionatu, i sve to u svojoj drugoj trkačkoj sezoni, a prvoj koju provodi u turing kategoriji.

Shodno pravilima koja važe za vajldkard WTCR takmičare, Bart na Motorlandu neće moći da osvaja bodove i startovaće s 20 dodatnih kilograma u automobilu.

Flota Komtuju automobila ujedno će porasti na četiri, jer već uključuje celosezonske pilote Natanaela Bertona, Toma Koronela i Žila Magnusa.

“To je sjajna prilika, ali ja tamo vozim da bih stekao više iskustva, ne da bih pokušao da osvajam trke”, objasnio je Bart.

“Kao početniku, biće mi sjajno da vozim sa svim tim velikim imenima. Mnogo smo radili pre početka sezone, ali takođe i tokom nje. Znali smo da smo brzi jer smo testirali s Magnusom, Bertonom i Koronelom i imali smo isti tempo. Moja jedina očekivanja tiču se pozicija u trkama, ne i vremena krugova.”

Bart je upoznao Motorland Aragon prošle godine, kao takmičar u španskoj Formuli 4 i izrekao je svoj stav o njemu: “Stazu poznajem i bila je vrlo dobra za vožnju u Formuli 4. Pomalo je teška za učenje i prilično zahtevna za gume, ali je dobra.”

“Otac mi je samo rekao da ću steći mnogo iskustva i da se samo na to usredsredim. Kazao mi je da idem na Motorland bez ikakve presije i da će sve biti u redu.”

Otac Žan-Mišel pohvalio je Nikolinu radnu etiku i smatra da ga već ona sama čini dostojnim prilike da debituje na svetskoj turing pozornici.

“U timu smo zadivljeni njegovim radom i prilježnošću. Mnogo radi sa svojim inženjerom i momkom koji sakuplja podatke kako bi se poboljšao u svakoj sesiji. U TCR Evropa jedini cilj je bio ulazak u Q2, on je nadmašio naša očekivanja.”

“Dobio je specijalnu vajldkard pozivnicu za WTCR da bi obogatio iskustvo, više naučio, suočio se s najboljim vozačima u ovoj kategoriji. Natanaela i Toma poznaje vrlo dobro, zajedno su osvojili drugo mesto na Portimao 24H trci u junu.”

“Kao otac, veoma sam ponosan, ali njegovo prezime nije najvažnije – on je Nikola!”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*