Biogorivo pokreće WTCR automobile u naredne dve godine

Od ove sezone, automobili koji učestvuju u Svetskom kupu turing automobila prvi put će koristiti napredno održivo biogorivo, u skladu sa dvogodišnjim sporazumom o partnerstvu između specijalizovane berlinske kompanije P1 trkačka goriva (P1 Racing Fuels), FIA i WTCR promotera Eurosporta.

FIA Svetski savet auto-sporta je posle prikupljanja javnih ponuda, koje je nadgledao FIA tehnički odsek, imenovao P1 trkačka goriva za zvaničnog WTCR snabdevača.

Ova firma uspešno je razvila namensko trkačko biogorivo za Svetski turing kup, s ciljem da značajno smanji “karbonski otisak” šampionata, bez umanjenja performansi motora.

Novo gorivo sadrži 15 posto obnovljivih komponenti – derivat bioetanola proizvedenog iz celuloze i biomase, kao i biosintetičko, potpuno obnovljivo gorivo.

U saopštenju promotera kaže se da je P1 nudi “ekološki svesnu” i rentabilnu alternativu konvencionalnom trkačkom gorivu, istovremeno radeći na ambicioznom cilju da proizvede trkačko gorivo koje će biti potpuno oslobođeno od fosilnih komponenti.

“Imenovanje P1 trkačkih goriva za zvaničnog FIA WTCR snabdevača predstavlja važan korak ka korišćenju 100 odsto održivih goriva u ovoj seriji, što smo i naznačili u našem planu kojim smo definisali uvođenje biogoriva u WTCR”, izjavio je Alan Gau, predsednik FIA komisije za turing automobile.

“P1 nije samo isporučio namenski proizvod, već je to učinio u okvirima budžeta koji se uklapa u tekuće mere smanjenja troškova. U saradnji s P1 trkačkim gorivima, WTCR timovi i klijentska trkačka odeljenja priizvođača mogu da računaju na visoke performanse na stazi i na podršku iskusnog partnera od poverenja u novoj, uzbudljivoj epohi serije.”

Direktor P1 Martin Poplika istakao je da je njegova firma pionir na ovom području i dodao: “Oduvek smo se trudili da naši proizvodi sadrže vrhunske inovacije, koristili smo nove procese, komponente i tehničko znanje kako bismo stvarali formule za održiva, visokoperformantna biogoriva, rentabilno proizvođena i isporučivana. Verujemo da će budućnost trkanja biti lišena goriva fosilnog porekla i drago nam je što podržavamo WTCR u ovom važnom koraku ka održivijoj budućnosti sporta.”