Bjerk: Odveo bih WTCR u Kaliforniju, staza bi bila Laguna Seka

I vozač Cijan rejsing Lynk&Co tima Ted Bjerk odgovorio je na pet “lakih letnjih” pitanja, koja su postavljana i njegovim kolegama, a za cilj imaju da dignu tenziju pred nastavak sezone Svetskog kupa turing automobila na stazi Ningbo u Kini.

Nastup u najmnogoljudnijoj zemlji sveta za Lynk&Co predstavlja izlazak na domaću scenu, a WTCC šampion iz 2017. je uoči njega govorio o svom zemljaku – trkačkom heroju, startnom broju i želji da se trka u Kaliforniji.

Koja bi ti se dva vozača, iz bilo koje kategorije i epohe pridružila na tvom idealnom podijumu iz mašte?

Ja bih pobedio, Sena bi bio drugi, a Roni Peterson treći. Imam dokumentarac o njemu. On je zaista veliko ime u Švedskoj, svi smo čuli priče o savršenoj ravnoteži koju je posedovao kao trkač. Sena mi je bio uzor i voleo sam ga kada mi je bilo 13 ili 14 godina. Ali, toliko je mnogo dobrih vozača da je stvarno teško ne izabrati još nekog.”

Šta je pozadina tvog startnog broja 11 na “lynk&co 03 TCR” automobilu?

Ja bih zapravo više voleo broj 1. Ali, ako već ne možete da imate #1, jer je on uvek povezan sa šampionom serije, onda morate da ga promenite. Kada sam počeo sa jedanaesticom, stekao sam osećaj da je to za mene dobar broj i mogu da ga zadržim. Izgleda mi da se na njega navikavam, tako da to nije priča s pozadinom, već priča koja će se nastaviti.

Ako bi mogao da dodaš jednu stazu na WTCR kalendar, koja bi to bila?

Sviđaju mi se staze koje u WTCR već imamo, njihovi izazovi i sva mesta na koja idemo, ali bih verovatno dodao i stazu u Americi. To je zato što volim Ameriku, tamo sam se u prošlosti trkao. Odabrao bih Laguna Seku. Fantastična staza, lepo mesto i sviđa mi se Kalifornija.

Imaš li ritual koji upražnjavaš pre trke?

“Ne, ali imam svoje mentalne vežbe koje izvodim pre svake runde, pre nego što putujem i pre svake trke kada sedim u kokpitu, a do starta je ostao još minut. Imam svoje mentalne okidače na levoj ruci, to je moja mentalna priprema.”

Šta će biti tvoja budućnost kada prestaneš da se trkaš?

Dopadaju mi se trkačka atmosfera i iskustvo koje sakupljam. Ovo je tako jedinstven posao. Ako vam je auto-sport u krvi, onda najverovatnije želite da ostanete u njemu, pa ću verovatno i ja učiniti tako.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


17 + ten =