Erlaher: Formule me nikad nisu privlačile, oduvek mi je cilj da budem turing prvak sveta

Francuski automobilista visokog trkačkog pedigrea Jan Erlaher na pragu je svoje četvrte sezone na svetskom nivou turing trkanja.

On je debitovao u WTCC 2017. kad je imao samo 20 godina u privatničkoj “ladi vesti”. Naredne sezone svetsko turing takmičenje prešlo je na TCR tehniku, a Erlaher je odvezao prvu WTCR sezonu za volanom “honde sivik” Minih motorsporta.

Prošle godine dobio je prvi fabrički angažman vozeći “lynk&co” za ekipu Cijan rejsing. To je ujedno bio i prvi put da vozi u istoj ekipi sa svojim ujakom Ivanom Milerom, a ista postava potvrđena je i za ovu sezonu, kad god ona bude počela.

Karijera mladog trkača mogla je veoma lako da ode u sasvim drugom pravcu, da je gen oca fudbalera bio jači od majčinog trkačkog.

“Okušao sam da igram fudbal, bio sam u poziciji da postanem profesionalni igrač, ali meni u tom sportu nije bilo strasti, čak nedovoljno da bih se i rekreativno bavio njime. Kad sam dobio priliku da se trkam, znao sam da je to to”, otkriva Erlaher za portal trueracing.cz.

Photo Clement Marin / DPPI

“Sa druge strane, na početku trkačke karijere vozio sam LMP3, testirao Formulu 2, ali me otvoreni točkovi nisu privlačili, čak se nikad nisam takmičio u kartingu. Od početka trkačke karijere cilj mi je da budem turing prvak sveta”.

Ono što Ivana Milera čini najboljim turing trkačem današnjice sigurno je pokušao da porenese na svog sestrića, a uz to mu je prepustio i porodični trkački broj 68.

“Ivan mi je zaista mnogo pomogao, pre svega da izbegavam nevolje i greške na stazi ali i van nje”.

U svetlu pandemije koronavirusa, Erlaher se okušao i u trkama na simulatoru, koji inače koristi kako bi se pripremao za trke.

“Trke na simulatoru su danas mnogo bliže pravom trkanju, ali ipak to nije isto. Meni simulator pomaže da naučim staze koje nisam ranije vozio, a u situaciji pandemije pomogao mi je da ostanem u formi. Mnogo vremena sam proveo na njemu i mogu da kažem da nije lako biti brz i pobeđivati na simulatoru”, dodao je Erlaher.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


4 × one =