Gerijeri: Bili smo skromno opremljeni za borbu – drugi su imali pištolj, a mi nož!

Photo Frédéric Le Floc’h / DPPI

Svašta je Esteban Gerijeri preturio preko glave u nedelju na Motorland Aragonu, a na kraju ne samo da nije napravio iznenađenje i osvojio Svetski kup turing automobila, nego u konačnom poretku nije ni u prva tri.

Argentinac je dan otvorio neočekivanom pobedom. Ona je bila plod pametnog i riskantnog izbora guma, kao i žrtve timskog kolege Nestora Đirolamija, koji je tri krivine pre kraja prepustio vođstvo i trijumf sestrinskom “siviku” #86.

Iako je tako smanjio zaostatak za vodećim Janom Erlaherom na 16 poena, Esteban nije mogao da se nada da će on i njegov Minih motorsport i u trkama 2 i 3 uspeti da nadmudre švedsko-kineske suparnike. Jer, nekonvencionalno razmišljanje i dovitljiva strategija bili su neophodni da bi se koliko-toliko kompenzovala činjenica da “sivik” na Motorlandu jednostavno nije konkurentan. Barem ne po suvom, a vlažno je bilo samo u trci 1.

Odluka da se u tim uslovima startuje sa slikovima napred, a gumama za kišu pozadi, kod Honde nije bila tek kockarski potez očajnika, već plod znanja stečenog na testovima na Aragonu.

Gerijeri je opisao kako je sa 16. startnog mesta došao do četvrtog trijumfa u 2020: “Lud početak dana. U martu smo testirali na Motorlandu i uslovi su bili slični. I tada je bilo sunčano, ali smo se čudili zašto stazi toliko dugo treba da se osuši. U nedelju je bilo slično i rešili smo da rizikujemo.”

“Takođe, i u krugu kojim sam se dovezao do startne rešetke, imao sam kišne gume pozadi i video sam kako automobili na sva četiri slika uopšte ne mogu da voze. Okupili smo se pre starta i rekli smo da nemamo šta da izgubimo i da ćemo se kockati.”

“Znamo da se ova staza ekstremno sporo suši, čak i kad je njen asfalt opaljen suncem. Strategija nam je bila ispravna. Naravno da nije bilo lako jer smo svi startovali izvan top 10. Ali, popeli smo se u plasmanu, veoma pažljivo smo preticali, pazili da nas niko ne udari.”

“Forsirali smo do otprilike tri četvrtine distance, za slučaj da se asfalt prosuši, ili da izađe sigurnosno vozilo, a onda smo znali da je pobeda naša i Nestor me je propustio u poslednjem krugu. Veoma sam mu zahvalan.”

“Izveli smo timsku strategiju jer su mi bili potrebni poeni, a tih 5 bodova razlike (između prvog i drugog mesta) jesu važni. To je bila Nestorova pobeda, ali se na kraju računaju poeni. Mi smo ovog vikenda imali vrlo skromna sredstva za borbu – drugi su imali pištolj, a mi nož! Ali, odigrali smo dobro i pametno zahvaljujući koncentraciji i isplatilo se.”

Ipak, Estebanovi snovi o tituli raspršili su se već u ranoj fazi trke 2. U gužvi na izlasku iz ukosnice, on je udario “kupru” Bencea Boldiža i odmah skrenuo u boks sa znatnim oštećenjem prednjeg desnog kraja automobila. Kada je napustio kokpit, bilo je jasno da je igra završena.

Preostale su trka 3 i borba za status vicešampiona. Argentincu je opet bila potrebna “pomoć prijatelja” i ovog puta nju je pružio Atila Taši, koji je galantno žrtvovao svoje sedmo mesto i pao na jedanaesto, da bi Gerijeri završio deseti i spasao bar treću poziciju na tabeli.

Međutim, žrtva je bila uzaludna. Pokušavajući da iščupa više iz automobila, Esteban je ne jednom vozio i van granica staze. Zbog toga je prvo opomenut crno-belom zastavom, a pošto je prekršaj ponovio, sudije su mu posle trke dodale 30 sekundi i to ga je izbacilo iz zone poena.

U konačnom poretku, trkač iz Buenos Ajresa rangiran je kao četvrti. Prvi put otkako postoji WTCR njega na kraju sezone nema na jednoj od prve tri pozicije.

Photo Paulo Maria / DPPI

Gerijeri je podvukao crtu ispod Motorland Aragona i upravo završene sezone: “Gorko-sladak ukus auto-sporta u nedelju se vrlo dobro osetio, iskusili smo sve emocije koje on može da izazove. Možete da izvezete magičnu trku, a zatim da doživite udes koji će poremetiti ostatak dana.”

“U trci 2 je bilo nemoguće izbeći taj kontakt koji je verovatno poremetio automobil. Momci su uradili šta su mogli, ali sam bio veoma spor u trci 3, a video sam i da je pod bio pomalo iskrivljen.”

“Pokušali smo da pronađemo konstantnost u vrlo teškoj godini. Pronašli smo je, i to na prilično dobrom nivou, a mislim da je to ključ da se za ovaj šampionat bori i da se on osvoji. Međutim, očigledno su konkurenti na tom planu izveli bolji posao i odigrali su vrlo dobro. Čestitam Erlaheru na osvojenom šampionatu.”

“Veoma sam zahvalan svima u Minih motorsportu na tome kako smo radili i kako smo iskoristili sredstva koja imamo na raspolaganju. Ovo je veoma konkurentan šampionat i morate da budete vrhunski u svakom pojedinačnom detalju. Učimo, želimo da usavršimo te detalje, kod nas još postoji prostor za učenje, kao i kod svih.”

“Ovo je na kraju još jedna izgubljena bitka, ali smo znali da su nam ovog puta šanse male. Međutim, moj borbeni duh je i dalje tu i na neki način sam na kraju time zadovoljan. Ovo svakako nije najbolji način da se završi sezona, ali je i to deo sporta”, zaključio je Hondin pilot.