Gerijeri: Okupirali smo prva četiri mesta u kvalifikacijama, od toga stvarno ne može bolje

Vozači “hondi” Minih motorsporta postigli su redak rezultat na Hungaroringu i treću, finalnu rundu kvalifikacija završili su četvororstrukim vođstvom, u poretku Esteban Gerijeri – Atila Taši – Tijago Monteiro – Nestor Đirolami.

Tek su drugi put u WTCR istoriji piloti jednog automobilskog brenda okupirali prva četiri mesta u WTCR kvalifikacijama, a ovog vikenda se to prvi put dogodilo prvi put pod okriljem jednog tima i prvi put Hondi.

Minih motorsport je u ponedeljak posle slovačke WTCR runde vozio test dan na Slovakija ringu i neka od tamo stečenih saznanja pomogla su subotnjem kvalifikacionom rezultatu u Mađarskoj.

Pored četiri Minihova automobila, u Q3 rundu je ušao i Mikel Askona s “kuprom”, ali ga je na izlasku iz pitlejna zaustavilo crveno svetlo i tako Španac nije mogao da pokaže kakav bi rezultat postigao protiv četiri “sivika”.

Najbrži na treninzima, Gerijeri je bio junak dana u kvalifikacijama: kao najbrži i u Q1 i u Q3 osvojio je pol-pozicije za prvu i treću nedeljnu trku. U oba slučaja bio je preko pola sekunde brži od prvog pratioca, a upisao je i 10 bonus bodova.

Argentinac je kazao: “Od ovoga stvarno ne može bolje. Osećao sam da sam praktično svaki krug izvezao maksimalno, nijednom nisam sišao s piste. Zadovoljan sam svojom vožnjom, ali sam još srećniji što sam ceo dan na raspolaganju imao sjajan auto koji mi je to omogućio. Moram da zahvali Minih motorsportu na ovom rezultatu, na ovom sjajnom danu i na svim pripremama koje stoje iza svega. Mnogo smo naučili na testu koji smo izvezli posle Slovačke, oduševljen sam što se taj rad isplatio i što smo osvojili značajne poene u našoj kampanji u šampionatu. Šlag je na torti što su mi se u ovom četvorostrukom vođstvu pridružile i moje kolege, ovo je mega rezultat i za tim i za Hondu.”

“Šteta je što Mikel Askona nije mogao da izveze svoj krug. Nažalost, takve greške se dešavaju – desila se meni kada sam počeo u WTCC. Želeo sam da pol-poziciju izborim na stazi, a ne da konkurent tako otpadne. Svejedno, veoma sam srećan zbog četiri “honde” na prva četiri mesta. Ne znam hoćemo li sutra štititi jedni druge, ili ćemo se boriti. Trebalo bi da ovu priliku iskoristimo da osvojimo mnogo bodova za ceo tim. Sutra bi vreme trebalo da bude suvo, a mi ćemo sesti i analizirati šta da radimo za nedelju. Veliki aplauz celom timu.”

Uz Estebana će iz prvog reda trke 3 startovati domaći pilot Atila Taši. Kapije Hungaroringa su zaključane i na tribinama nema publike, ali to nije umanjilo zadovoljstvo 21-godišnjeg trkača iz Budimpešte, koji u prvom startnom redu nije bio od Vila Reala 2019.

“Sjajan je osećaj što ću startovati iz prvog reda na mojoj domaćoj rundi, pogotovu ako situaciju uporedite sa početkom dana, na prvom treningu, na kom smo zbog nekoliko sitnijih problema ostali uskraćeni za određeno vreme na stazi. Esteban je celog dana bio najbrži vozač “honde” pa nisam očekivao da ću ga pobediti i moram da mu čestitam na fantastično obavljenom poslu”, ispričao je Taši.

“Ni moj krug nije bio baš najbolji, priprema za Q3 krug bila mi je poremećena zbog zbrke s Askonom. Tim mi je kazao da forsiram i krug za zagrevanje nisam izvezao kako treba, pa gume nisu bile na savršenoj temperaturi u prvom sektoru. Zato prvi sektor – gde sam celog dana bio brz – nije ispao tako dobar kao što je mogao da bude. Međutim, drugo mesto je fantastično za Hondu i Minih motorsport, bili su fantastični. Ponosan sam na njih, popunili smo prva dva reda i to je impresivno. Zahvaljujem svima na ovom rezultatu.”

Monteiro je obezbedio treće mesto i konačno je postigao kvalifikacioni rezultat koji je želeo od početka sezone, takav koji će mu omogućiti da se u trkama manje muči u gužvama u sredini kolone. Ovako dobru početnu poziciju Tijago nije imao od Suzuke prošle godine.

Portugalac je rekao: “Pre svega, ovo je sjajan rezultat za ceo Minih motorsport tim, za Hondu i naravno za Estebana. Bio je neverovatan i osvojio je dve pol-pozicije. Svi smo ovo zaslužili, toliko smo se žestoko borili i dokazali smo da imamo moćan auto i sjajnu šasiju, ali i da nije bila ono na šta smo se žalili – veliki manjak krajnje brzine. Tu nam nešto nedostaje i to je jasno od početka sezone. Zato je sjajno što smo makar u ovim uslovima, na vijugavoj stazi po vlažnom vremenu, pokazali da je “honda” fantastična i da stvarno možemo da izvučemo ono najbolje iz šasije.”

“Veoma mi je drago što sam se vratio u Q3, to mi je prvi put ove godine i sjajan je osećaj što ponovo mogu da se borim za čelne pozicije. Moj krug je bio dobar, ali ne onoliko brz koliko sam mislio da će biti. Staza je mnogo promenila svoje osobine. Zato prianjanje nije bilo savršeno i u Q3 sam vozio malo bezbednije, iako sam imao na umu da napadnem po svaku cenu i da sve rizikujem. Ali, tako je ispalo. Nažalost, kažnjen sam zbog zamene motora, to znači da ću u prvoj trci startovati sa začelja, ali je sve i dalje vrlo uzbudljivo. U teoriji, u nedelju će situacija biti drugačija i biće potpuno suvo, ali isto je i drugima. Samo ćemo pokušati da obavimo bolji posao od ostalih.”

Nije prošlo ni sedam dana od šokantnog udesa u Slovačkoj, zbog kog mu je pripremljen novi automobil, a Đirolami se vratio u igru, makar i kao najsporiji u Minihovom kvartetu.

“Drago mi je zbog tima i presrećan sam zbog Honde što smo izveli 1-2-3-4″, kazao je Bebu. “Takvo nešto se ne postiže svakog dana. Iako moj Q3 krug nije bio savršen, ja u prvom redu mogu samo da budem srećan zbog ekipe i da joj se zahvalim što su mi spremili auto za ovaj vikend. Ulazak u Q3 je sam po sebi sjajno postignuće, drugo sjajno postignuće je to što smo svi iz ekipe na prva četiri mesta, ali moja ekipa i ceo tim koji je pomogao u izradi mog automobila ovo zaista zaslužuju. Pri ovakvim uslovima, auto se pokazao zaista dobro, a bolje funkcioniše kada se staza malo prosuši. Međutim, u nedelju će uslovi izgleda biti potpuno drugačiji, pa ćemo morati da preusmerimo pažnju na to šta da uradimo da bismo izvukli maksimum performansi po suvom. Biće prilično komplikovano, ali smo potpuno dorasli tom izazovu.”

Prva od tri nedeljne WTCR trke u Mođorodu startuje u 9:15.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*