Gerijeri osvojio pol-pozicije za mađarske trke 1 i 3, Miler prvi na inverznom startu trke 2

Vozač Minihove „honde“ Esteban Gerijeri nastavio je da briljira na mađarskom WTCR vikendu i osvojio je pol-pozicije za prvi i treći sprint u Budimpešti

Najbrži Q1 i Q3 krugovi Argentincu su obezbedilii i 10 bonus bodova, dok će na inverznom rasporedu trke 2 idealno mesto imati Ivan Miler iz Lynk&Co Cijan rejsinga.

Honda se pokazala ubedljivo, sa četiri vozača na prve četiri pozicije u Q3. S druge strane, svih pet „hjundaija“ eliminisano je još u prvoj fazi kvalifikacija. Mikel Askona je s „kuprom“ ušao u najbržih 5, ali ga je zaustavio crveni signal na izlasku iz pitlejna, pa nije ni vozio svoj brzi Q3 krug.

Kao i na svakoj rundi sa tri trke, jedne kvalifikacije su u Mađarskoj dale osvajače svih pol-pozicija. Najbrži u Q1 rundi ima pol-poziciju za trku 1, apsolutni poredak uspostavljen po završetku segmenata Q2 i Q3 formira startnu rešetku za trku 3, a inverzija prvih 10 iz kompletnih kvalifikacija određuje startni raspored u trci 2.

Dodatno, najbrža petorica iz Q1 i Q3 osvajaju i bodove po skali 5-4-3-2-1.

Najbrži na današnjim treninzima, Gerijeri je nastavio je da diktira tempo i u 20-minutnoj Q1 rundi, kada je zauzeo prvo mesto krugom u vremenu 2:05.838. To mu je donelo pol-poziciju za prvu nedeljnu trku, kao i prvih 5 bonus bodova.

Iza njega su se u toj fazi poređali Askona, Jan Erlaher, Tijago Monteiro, Atila Taši, Ivan Miler, Nestor Đirolami, Santjago Urutija, Žan-Karl Verne, Natanael Berton, Žil Magnus i Bence Boldiž i svi su oni obezbedili učešće u nastavku kvalifikacija.

Askona i Erlaher vozili su identične krugove (2:06.184), ali je Španac svoj rezultat ubeležio prvi.

U Q2 nije prošao nijedan od pet „hjundaija“, kao ni po jedan „lynk&co03“, „reno megan“, „alfa romeo“, „audi“ i „kupra leon kompetision“.

Eliminisani su Luka Engstler (+1.923), Gabrijele Tarkvini, Ted Bjerk, Norbert Mihelis, Orelijen Komt, Luka Filipi, Tom Koronel, vajldkard takmičar Hose Manuel Sapag, Niko Gruber i Gabor Kišmarti-Lehner.

Oni će na sve tri sutrašnje trke popuniti startne redove od sedmog do jedanaestog. Kako je Tijagu Monteiru zamenjen motor, on će u prvom sprintu po kazni startovati sa začelja kolone.

Askona je bio najbrži od otvaranja Q2 sa 2:05.520, ispred četiri „honde“ u rasporedu: Gerijeri, Taši, Đirolami, Monteiro (+0.917).

Do kraja 10-minutne sesije u taj top 5 poredak niko se nije umešao. Tempo za prolaz u Q3 nisu imali Verne (+1.177), Magnus, Berton, Erlaher i desetoplasirani Miler, kom pripada pol-pozicija na inverznom startu trke 2.

Na 11. i 12. mestu završili su Boldiž (+2.774) i Urutija, koji nije ni izvezao reprezentativni krug. Mađar i Urugvajac startovaće iz šestog reda na nedeljnim trkama 2 i 3.

Askona je odabrao da prvi startuje u Q3, ali je stao na izlasku iz pitlejna jer se semafor već prebacio sa zelnog na crveni signal. Za razliku od Španca, Taši je iskoristio svoj termin bez kikseva, On je efektivno prvi vozio Q3 krug i zabeležio je 2:06.267, dok je Askona iza njega samo prošao stazom i vratio se u pitlejn, bez Q3 vremena.

Monteiro je bio 0.635 sekundi sporiji od Tašija, Đirolami je završio iza svih svojih kolega iz Honde, a Gerijeri je startovao poslednji i nije propustio priliku da osvoji i drugu pol-poziciju vikenda i novih 5 poena, zabeleživši vreme 2:05.705.

Iza njega će u trci 3 startovati Taši, Monteiro, Đirolami i Askona.

Posle kvalifikacija Erlaher je i dalje lider serije sa 116 poena, ali se Gerijeri popeo na treće mesto i za Alzašaninom zaostaje 28 poena. Drugi u generalnom ostao je Koronel, danas bez bodova.

Prva WTCR trka na Hungaroringu na programu je sutra, uz direktan prenos od 9 sati na Eurosportu 1. Za nedelju se na autodromu u Mođorodu predviđa suvo vreme.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*