Hjundai musketari odabrali WTCR startne brojeve, Mihelis preuzeo šampionski #1

Četvorica pilota Hjundaija odabrala su startne brojeve koje će nositi u predstojećoj sezoni Svetskog turing kupa.

Hjundai operaciju ove godine sprovode dva klijentska tima, italijanski BRC rejsing i nemački Engstler Likvi moli.

Kvartet vozača predvodi aktuelni prvak serije, Norbert Mihelis. I dalje u redovima BRC rejsinga, Mađar je odlučio da ove sezone preuzme šampionski #1 umesto svog tradicionalnog broja 5.

“Posle mnogo oklevanja i mnogo razmišljanja, odlučio sam da ove godine nosim #1 na svom automobilu”, rekao je Mihelis. “Nije mi to bila jednostavna odluka, jer sam sa #5 vozio tokom skoro cele svoje WTCC karijere i sve vreme otkako sam u BRC rejsingu. To je broj s kojim sam osvojio vozačku titulu i zato mi je bilo teško da ga menjam. Ponosan sam što sam branilac titule i što ću imati #1 u 2020, nadam se da će se ove sezone pokazati plodonosnim i da će doneti još titulu ili dve.”

Kako je Norbi krunu “nasledio” od svog timskog kolege Gabrijelea Tarkvinija, italijanski veteran morao je da mu ustupi šampionsku “jedinicu”, a sam se vratio broju 30, s kojim je osvojio titulu 2018. godine i s kojim je za volanom “hjundaija i30 N TCR” izveo trkački debi u TCR Internacionalnoj seriji 2017, kada je auto još imao privremenu homologaciju.

“S jedne strane mi je žao što se rastajem od #1 i on će mi nedostajati, ali mi je drago što ću ga ove sezone videti na Norbijevom automobilu”, komentarisao je Tarkvini. “Odlučio sam da se vratim na broj koji mi je godinama donosio mnogo uspeha – s trideseticom sam naravno osvojio (WTCR) titulu, podseća me i na uspehe iz mojih prvih dana u trkačkom sportu, ali i na Hjundai model “i30 N TCR”. Uz njega vezujem mnogo lepih uspomena i nadam se da će se i ove godine pokazati srećnim, jer ja želim da vratim “jedinicu”!”

Komentar je imao i Gabrijele Rico, šef ekipe BRC Hjundai Lukoil skvadra korse: “Naši automobili će ove godine nositi brojeve koji su u prošlosti donosili uspehe nama kao timu i našoj dvojici vozača. Nije čest slučaj da #1 pređe s jednog automobila ekipe na drugi, a to je postignuće na koje smo neverovatno ponosni. Cilj nam je da ove godine, sa “hjundaijim” #1 i #30 osvojimo obe WTCR titule.”

Puno ime druge klijentske ekipe korejskog proizvođača glasi Engstler Hjundai N Likvi moli rejsing tim.

Trupa iz Vigenzbaha debituje u Svetskom turing kupu, ali vozači su joj već afirmisani na (W)TCR sceni, a i njihovi startni brojevi nisu novina.

Niki Katsburg je zadržao #88 s kojim je izvezao prošlu WTCR sezonu.

“Iako sam nov u ovoj ekipi, imam isti broj kao u debitantskoj WTCR sezoni. Odabrao sam #88, jer me podseća na kuću kada sam na stazi. Naime, oženio sam se 8. avgusta i #88 je veza s porodicom u časovima kada se takmičim. Naravno, taj broj mi donosi i dodatno priznanje moje supruge, jer znači da zbog trkanja neću zaboraviti godišnjicu braka zato što se trkam!”, objasnio je Katsburg.

Mladi Luka Engstler imaće #8 u svojoj prvoj punoj WTCR kampanji. Iako je kao WTCR vajldkard, a potom i na gostovanju Makauu nosio broj 6, on je osmicu redovno imao u nacionalnim i regionalnim TCR serijama u kojima se trkao.

Nemac je ispričao: “Otkako sam počeo da se bavim bilo kojim sportom, moj broj je oduvek bio 8. Počelo je s njim kada sam igrao fudbal, pa kad sam prešao u auto-sport, trkajući se u kartingu, u Formuli 4 i najzad u TCR serijama širom sveta. Izabrao sam ga jer mi je rođendan 8. marta i nikada ga nisam menjao, osim kada bih postajao šampion. Osim u takvim slučajevima, voleo bih da zadržim #8 u celoj karijeri u auto-sportu, pa je veoma dobro što taj broj, postavljen na stranu, simbolizuje beskonačnost.”

U skladu s prošle godine uvedenim standardima, svaki od vozača je odabrao i personalizovani logo. U Mihelisovom slučaju, grafičko rešenje uključuje novi startni broj, inicijale i boje mađarske zastave. Kod Tarkvinija su prisutni isti elementi, ali i stari lični simbol – divlji vepar, u skladu s odavno stečenim nadimkom. Katsburg nije menjao logo upotrebljavan 2019, a Engstler nije objasnio šta ga je inspirisalo da se odluči za “ljutitu osmicu”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × 3 =