I druga WTCR “đulijeta” na Zolderu, vozi je Luka Filipi

LAT/Formula E

Bivši formula trkač, odnedavno i turing vozač Luka Filipi startovaće kao vajldkard takmičar na prvoj rundi Svetskog kupa turing automobila na Zolderu.

Pilot sa severa Italije tom prilikom će voziti drugu “alfa romeo đulijetu veloče” Tima Mulzan, uz celosezonskog aduta ekipe Žan-Karla Vernea.

Kako se da razumeti, Filipi će nastaviti WTCR kampanju i posle Zoldera, tokom preostalih pet rundi šampionata, ali uvek u vajldkard statusu, jer za seriju nije prijavljen pre poslednjeg roka, 14. avgusta.

To znači da Italijan neće imati pravo da osvaja poene i da će nositi dodatni balast od 20 kilograma.

Luka može da se pohvali zapaženom formulaškom karijerom u GP2 i AutoGP serijama. Sa manje uspeha vozio je Indikar, a u Formuli E se baš nije snašao. Imao je i status test vozača F1 ekipe Honde.

On se 2019. prvi put takmičio u jednoj TCR seriji, kada je izvezao kompletnu sezonu TCR Evropa u “hjundaiju” BRC rejsinga. Godinu je završio kao šesnaesti u vozačkom poretku, s pol-pozicijom i drugim mestom na Red bul ringu kao najboljim pojedinačnim postignućima.

“Veoma mi je drago što ću se naći na početku FIA WTCR sezone 2020″, kazao je Filipi. “To je omogućeno zahvaljujući podršci sjajnih kompanija koje imam čast da predstavljam i kojima želim da se odužim najvećom odlučnošću i najboljim mogućim rezultatima u vrhunskoj i najkonkurentnijoj turing seriji.”

“Prva sezona sa automobilom na prednji pogon ostavila mi je vrlo dobre utiske i siguran sam da će Romeo Ferarisova “alfa romeo đulijeta veloče” biti među vodećima.”

Photo François Flamand / DPPI.

Mikela Čeruti je u ime kuće Romeo Feraris poželela dobrodošlicu novom članu sportske porodice: “Drago mi je što imamo italijanskog vozača za volanom našeg automobila u FIA WTCR i drago mi je što će to biti Luka, čiju sam karijeru oduvek sa zanimanjem pratila.”

“Imamo dva vozača s velikim iskustvom i specifičnim znanjem o turing automobilima. To je dodatna vrednost u šampionatu s tako kondenzovanim kalendarom, koji će zahtevati brze reakcije i fleksibilnost. Na sreću, možemo da se oslonimo na veliku podršku Eurosporta kao promotera serije.”

Filipi će startovati u “đulijeti veloče” sa startnim brojem 25, a jednodnevni zvanični predsezonski test na Zolderu 10. septembra biće mu i prvi susret s automobilom

Podsećamo da su Ferarisove “alfe” u WTCR dosad vozili Fabricio Đovanardi, Đani Morbideli, Kevin Čekon, Luiđi Ferara i Ma Ćinghua.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*