Kako je Belgijski auto-klub doveo Magnusa do WTCR i kako planira da ga tu i zadrži

Mladi Belgijanac Žil Magnus nije samo ostavio dobar utisak u svojoj debitantskoj sezoni u Svetskom kupu turing automobila, već uz njegovo ime stoje i brojke i zvanja koje pokazuju šta je u 2020. postigao i zašto je jedno od otkrovenja serije.

Uprkos krajnje skromnom dvogodišnjem iskustvu u turing trkanju, Magnus je za volanom Komtuju “audija RS 3 LMS” osvojio ruki WTCR naslov, namenjen U25 pilotima – u toj kategoriji bio je najbolje rangiran na 13 od ukupno 16 trka. To nije sve: četiri puta je izašao na apsolutni podijum, završio je kao peti u generalnom i bio drugi u WTCR Trofej klasifikaciji.

Do svega navedenog 21-godišnji trkač izvesno ne bi dospeo da nije imao dragocenu pomoć matičnog Kraljevskog auto-kluba Belgije (RACB), koji se posredstvom svog Nacionalnog tima sada trudi da Žilu obezbedi prisustvo na WTCR startnoj rešetki i 2021. Rukovodstvo ovog programa smatra da je Žil to potpuno zaslužio svojom ruki titulom, ocenjujuje da je šampionat sjajan za asove u nastajanju i nada se da će njihov pulen u svojoj drugoj godini takmičenja biti jedan od apsolutno najboljih.

U Belgiji je program potrage za talentima nastao 2008, kada je RACB formirao Nacionalni tim kao telo koje će se time baviti, poverivši mu zadatak da pomogne karijerama mladih vozača i njihovom prelasku na viši takmičarski nivo. Ovu inicijativu mogu da iskoriste svi mladi belgijski reli i trkači na krugu, tako što će se prijaviti za godišnje stipendije. Već 10 godina najveći finansijer programa je nacionalni loto.

Izvorni cilj šeme podrške bio je da se Belgijanac dovede u Formulu 1. To je i ostvareno kada se Štofel Vandorn našao na startu Velike nagrade Bahreina 2016. Reli aspekt ove inicijative dao je plodove značajno ranije i na svetsku scenu lansirao je Tjerija Nevila, danas petostrukog WRC vicešampiona.

RACB pitomci su u svakoj kategoriji lako prepoznatljivi jer su im automobili – jednosedi, reli ili turing sprave – uvek u nacionalnim bojama i sa istaknutim RACB grbom.

Ne uspevši da održi svoju formulašku kampanju u životu, Magnus je 2018. godine zakucao na vrata RACB Nacionalnog tima. Nadmašivši više od 500 rivala, uvršten je u program kada je osvojio stipendiju za punu sezonu u TCR Evropa 2019, gde smo ga najpre i videli u “audiju” s belgijskim bojama.

Da poseduje kvalitet za kokpit “audija”, Žil je morao da dokaže i pred panelom sudija, među kojima je bio i devetostruki osvajač 24 časa Le Mana Tom Kristensen, istovremeno i predsednik FIA vozačke komisije.

“Imam samo reči pohvale za RACB Nacionalni tim zbog njihove divne inicijative”, komentarisao je veliki Danac. “Auto-sport tokom godina postaje sve skuplji i samim tim sve manje pristupačan mladim vozačima. I u mojim ranim danima već je bilo teško, ali su neki vozači uspevali da se probiju na osnovu čistog talenta. Danas samo talenat sigurno nije dovoljan. Zato su programi poput ovoga sada potrebniji nego ikad.”

“FIA vozačka komisija pridaje veliku pažnju tom osnovnom razvoju. Podržavamo svaku inicijativu koja pomaže pronalaženju najsjajnijih talenata i stavlja im na raspolaganje sva neophodna sredstva, s nadom da će napraviti karijeru u auto-sportu na najvišem mogućem nivou.”

Kako je Žil u TCR prvenstvu Starog kontinenta ispunio očekivanja svojih mentora, sledeći njegov korak bio je izlazak na najveću scenu, WTCR 2020, opet s punom podrškom RACB Nacionalnog tima.

“Zahvalan sam im jer sam ovde zbog RACB i zahvaljući RACB. Mnogima je to prilika da promene svoje živote, a moj život je potpuno promenilo”, objasnio je Magnus, koji je i osvajač srebrne medalje na FIA Motorsport igrama na Valelungi 2019.

“Nije mi samo finansijska podrška omogućila da dospem dovde, već i fizička i mentalna priprema, takođe i komunikacije. Oni se staraju o svemu i meni je stvarno luksuz da budem u ovoj poziciji. Prilika je sjajna.”

Inače, u Svetskom kupu se prošle godine pojavilo čak 13 vozača mlađih od 25 godina, što pokazuje da mladi talenti u velikom broju posmatraju turing disciplinu kao dobar put za pravljenje međunarodne karijere.

“Turing trke dugo su posmatrane kao kategorija za vozače s obiljem iskustva, ali to više nije slučaj”, primetio je predsednik FIA turing komisije i BTCC direktor Alan Gau.

“FIA WTCR startna lista je mešavina mladosti i iskustva i sjajno je što se družini priključuju najsjajniji mladi talenti. Žil je zadivio na stazi i van nje, njegov bilans na stazi dokazuje da je turing karijera sasvim realan put za vozače koji su u ranim dvadesetim.”

“Njegovi rezultati mnogo govore i dokazuju koliko su dobar posao obavili tvorci programa RACB Nacionalnog tima jer “proizvod” njihovog sistema može da izazove neke od najboljih turing vozača na svetu.”