Katsburg: Izudaran sam i nisam osvojio trku, mada smo po tempu to mogli da učinimo

Photo Florent Gooden / DPPI

Daleko najkorisniji posao od vozača BRC “hjundaija” na Slovakija ringu obavio je Norbert Mihelis, Niki Katsburg nijednu od pol-pozicija nije pretvorio čak ni u podijum, Augusto Farfus je upisao dva vrlo solidna plasmana, a Gabrijele Tarkvini je bio prinuđen da ograničava štetu i da se nosi s preoštrom kaznom u trci 2.

Trka 1 bila je zbirno najbolja za italijanski tim, jer su sva četiri “i30 N TCR” završila u prvih 10, Mihelis kao treći, a Farfus, Tarkvini i Katsburg poređani na pozicijama od pete do sedme.

Mihelis je za vikend upisao dva podijuma i 54 boda i popeo se na treće mesto u generalnom poretku, na račun timskog kolege Tarkvinija, koga je potisnuo na poziciju 4. Njegove utiske sa slovačkog WTCR vikenda možete da pročitate u zasebnom tekstu.

Norbi nije iskoristio dva starta iz prvog reda da upiše pobedu, a Katsburg je zabeležio još veći promašaj, jer je dva puta kretao s pol-pozicije, a – paradoksalno – najbolji rezultat postigao je u trci 2, u kojoj je sa 10. mesta u inverznoj rešetki stigao na cilj četvrti! Do poena je stizao u svim trkama, ali je bio posebno razočaran plasmanom u trećoj vožnji, u kojoj je još jednom prokockao idealnu startnu poziciju, a tehnički problem ga je osudio na 12. mesto na cilju.

“Dobro sam počeo vikend u Slovačkoj, osvojio sam dve pol-pozicije, ali se nažalost sve loše završilo. Prva trka je bila haos, auto mi je izudaran i oštećen, nisam mogao bolje od sedmog mesta u trci koju mislim da smo po tempu mogli da osvojimo. Druga trka je bila zabavna, popeo sam se sa desetog mesta na četvrto i osvojio poene. Treću trku sam vozio na drugom mestu i mogao sam da je osvojim pre nego što se pojavio problem zbog kog nisam mogao da se borim s konkurentima”, kazao je Holanđanin, koji je u Slovačkoj osvojio 37 bodova i popeo se na 12. mesto u vozačkom poretku Svetskog kupa turing automobila.

Za razliku od Katsburga, Farfus je morao da se probija sa nezavidnih startnih pozicija. Stvar je po Brazilca prošla dobro: u trci 1 popeo se 14, a u trci 3 napredovao je 10 mesta, a jedino u drugom sprintu ostao je praznih šaka. Ipak, u Slovačkoj je zabeležio svoj najbolji pojedinačni WTCR plasman dosad, a osvojio je ukupno 20 bodova, po čemu mu je ovaj vikend najuspešniji od početka godine.

Augusto je rekapitulirao: “Petak je bio vrlo težak i kvalifikacije nisu prošle dobro po nas, ali su trke bile zabavne Uspelo mi je da izvedem dva vrlo moćna nastupa, ali je šteta što sam dobio udarac otpozadi u trci 2 i to mi je probušilo gumu. Sa petim mestom u prvoj i sedmim u trećoj trci, možemo da se vratimo kući s osmehom. Startovao sam prilično nisko u rešetki i mnogo sam ljudi obišao na stazi, to je pokazatelj dobrih performansi.”

Posle Slovačke, Katsburg je jedanaesti na vozačkoj tabeli, a Farfus jedno mesto iza njega.

Tarkvini je na Slovakija ringu upisao 17 bodova, najmanje od svih Hjundai trkača. Njega je u prvoj trci hendikepiralo kazneno pomeranje od 5 mesta, izrečeno posle Hungaroringa. Ipak, u njoj je italijanski veteran napredovao 12 pozicija. U trci 3 je krenuo šesnaesti, a završio je kao deveti, dok ga je kazneni prolazak kroz boks u drugom sprintu – prestrogo određen zbog kontakta s Orelijenom Panisom – izbacio iz zone bodova.

Italijanski veteran vidi problematične kvalifikacije kao uzrok svih svojih problema na Slovakija ringu: “Nedelja je bila veoma teška. Posle loših kvalifikacija u petak, startovali smo u sredini kolone, a tamo uvek vlada haos. U prvoj i trećoj trci glavni cilj je bilo osvajanje poena, dok je druga trka prošla malo gore po mene. Na kraju, ipak smo se povratili posle loših kvalifikacija.”

Šefu BRC rejsing tima Gabrijeleu Ricu žao je što na trećem WTCR vikendu njegovi puleni nisu nijednom pobedili: “Iako smo u nedelju osvojili mnogo poena zahvaljujući svoj četvorici trkača, razume se da smo razočarani što smo Slovačku napustili bez pobede. Znamo da u “hjundaiju i30 N TCR” postoji potencijal za to, Niki i Norbert su se u petak odlično kvalifikovali, a Gabrijele i Augusto su pokazali odličan tempo i popravili su pozicije u trkama. Nadamo se da ćemo se idućeg vikenda na Zandvortu vratiti pobedničkim izdanjima.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − nineteen =