Klim Gavrilov stiže u WTCR 2021?

Ruski automobilista Klim Gavrilov planira da nastupi u Svetskom kupu turing automobila 2021.

Prema informacijama portala Motorsport.com, 20-godišnji Peterburžanin bi u WTCR nastupao sa sopstvenom ekipom, dok se u izboru automobila dvoumi između “audija” i “hjundaija”.

Gavrilov je jedan od protagonista ruskog TCR šampionata, u kom je prisutan od 2016. godine. Sezonu i po proveo je u redovima zvaničnog Lukoil tima, potom se vratio u privatnike.

Njega će u velikom iskoraku u najveću svetsku turing seriju pratiti ruski tim VRC, takođe baziran u Peterburgu. Braneći VRC boje on je u 2019. izvezao nekoliko gostovanja u TCR Italija.

“Bilo nam je važno da u WTCR stignemo s nacionalnom ekipom”, kazao je Jurij Gavrilov, Klimov otac i menadžer.

“U prošlosti smo imali iskustava sa stranim karting timovima, ali kod njih nismo videli bilo kakvo veće znanje od onog koje imaju naši momci.”

Ruska ekipa u garaži već ima jedan “audi RS 3 LMS” i jedan “hjundai i30 N”, a izbor automobila biće izveden nešto kasnije i zavisiće i od parametara novog Balansa performansi, ali i od dogovora s promoterom serije Eurosportom.

Klim i ekipa nastupaće u kategoriji nezavisnih takmičara, čiji se rezultati boduju za WTCR Trofej.

“Prošle godine odabrali smo “hjundai” i na kraju sezone Klim je bio ispred svih ostalih pilota koji su vozili “i30 N TCR”. Ekipa zna kako se vredno radi, on i ja smo angažovani u pripremama automobila na testovima i trkama, otud sve dobro poznajemo i rezultati su stigli”, dodao je Gavrilov senior.

Foto: Grigory Golyshev

Godinu 2020. Klim je završio kao viceprvak TCR Rusija, iako zbog tehničkih problema s “hjundaijem” nije startovao ni na jednoj od trka inauguralne runde na Smolensk ringu.

Inače, mladom Rusu se dešava da se na stazi upusti u akcije na koje zvaničnici ne gledaju blagonaklono, pa je zbog kazni već ostajao bez podijuma i pobeda.

Klim Gavrilov je najaktivniji ruski trkač na TCR sceni. Osim što je redovan u domaćem šampionatu, u kom je poneo i “bronzu” 2019, gostovao je i u TCR Italija i TCR Evropa. Osvajač je zlata za Rusiju u turing (TCR) kategoriji na FIA Motorsport igrama 2019.