Koronel: U redu je Monako, ali Makau je sledeći nivo!

Photo Florent Gooden / DPPI

U dosadašnjim najavama Makau WTCR vikenda pročitali ste šta o najkomplikovanijoj uličnoj stazi na svetu misle vozači BRC rejsinga, Cijan rejsinga, timova Minih motorsport i KCMG.

Honda, Hjundai i Lynk&Co jesu tri brenda koja reflektuju na najviše domete u ovoj sezoni, ali se u Makauu pitaju i ljudi koji voze za, recimo, Audi, Alfa Romeo ili Kupru.

U tom pulu trkača nalaze se i Žan-Karl Verne, Ma Ćinghua i Tom Koronel, čija očekivanja i zapažanja takođe prenosimo.

Verne smatra da će umerena težina učiniti “audi” Leopard rejsinga veoma dobrim i da će to napraviti ogromnu razliku na stazi Guja.

“Prošle godine smo izvezli sjajne kvalifikacije s velikim balastom i pobedili smo u trci. Želim da učini isto i ove godine i to je glavni cilj za kraj sezone. Samouveren sam i i imam ogromno poverenje u svoj tim da će mi dati najbolji mogući “audi RS 3 LMS”. Ali, treba da vidimo šta će uraditi ostali. Dugački pravci su dobri za naš automobil jer on ne stvara veliki aerodinamički otpor. Sve što mogu jeste da vozim na 100% svojih mogućnosti.”

Jean-Karl Vernay

Predstavnik Mulzan – Romeo Ferarisa i vozač “đulijete veloče TCR”, Ma vidi Makau kao svoju drugu domaću trku, premda sam dolazi iz Šangaja.

“Uvek je bilo uzbudljivo trkati se u Makauu zbog same staze, onoga šta je oko nje i zbog ljudi. Trke će biti napete i izazovne. Imamo automobil sa potencijalom da bude konkurentan i mnogo smo napredovali u poslednjih nekoliko trka. Kada sam se prošle godine trkao na stazi Guja, nisam vozio celu sezonu, pa ću ove sezone biti spremniji. Imao sam najbrži krug u trci 2017, ali kada sam se ranije trkao u Makauu uvek nešto nije bilo savršeno. Nikada nisam imao priliku da mi se sve kockice slože, pa držim palčeve da će ove godine biti bolje.”

Koronel ima višedecenijsko trkačko iskustvo u Makauu, upisao je i dva podijuma u danima BMW-a i ROAL motorsporta, ali je pobeda dosad izostajala.

Nisu velike šanse da će Holanđanin s Komtuju “kuprom” promeniti taj bilans, ali to ne sputava njegov entuzijazam.

Zato je javnost počastio analizom onoga što trkanje u Makauu donosi: “Čim kažete ulična staza, trkača već počinje da hvata uzbuđenje. Postoji Monako, ali postoji i naredna stepenica, a to je Makau. Brzine su velike, uzano je i lako se desi da neko ispred vas pogreši, što će vam napraviti veliki hendikep ako se sudarite sa njim. Kada dotaknete zaštitnu ogradu i oštetite automobil, to može biti hendikep za ceo vikend. Vaše samopouzdanje pada stepenicu niže i nikad ga nećete povratiti, nikad!”

“Kad u Makauu imate problem, tokom celog vikenda ga nosite kao ranac pun olova. Morate ući u “Makau mod”, osetiti atmosferu i stazu, neravnine, kako bi ste ublažili tenziju cele situacije. To je tako poseban osećaj koji nikada nećete doživeti na ostalim trkalištima.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*