Kristoferson pred Vila Real: Džoker krug je pomalo kao pitstop

Photo Clement Marin / DPPI

Svetski kup turing automobila stiže na ulice portugalskog Vila Reala, a to znači da ćemo u sprintovima u subotu i nedelju ponovo gledati primenu džoker kruga.

Podsećamo, u pitanju je obavezan jednokratni prolazak alternativnom i namerno sporijom putanjom, koji je na trkama na krugu premijerno uveden upravo u Vila Realu na WTCC rundi 2017.

Ova dubiozna ideja pozajmljena je iz Svetskog relikros šampionata i uloga joj je da “začini” akciju na stazi na kojoj je teško preticati, uvodeći pri tome u igru i element taktike.

WTCR promoter Fransoa Ribeiro voleo bi da primeni džoker krug i u Makau, ali tamo na sreću nema bezbednosnih preduslova da se takvo nešto izvede.

Trasa džoker kruga u Vila Realu smeštena je na poslednjoj, 26. krivini. Standardna konfiguracija vodi desno od postojećeg skvera, alternativna skreće levo i kroz dve oštrije krivine vraća takmičare na startno/ciljni pravac, pri čemu treba da je dve sekunde sporija. Vozači imaju obavezu da tom džoker putanjom prođu jednom u svakoj od tri trke vikenda, ali ne pre trećeg kruga.

Da bi TV gledaocima bilo jasnije šta se u Vila Realu dešava, “džoker” krug svakog takmičara biće ispraćen posebnom grafičkom oznakom i odgovarajućim obaveštenjem.

Ovogodišnji WTCR #supergrid u svojim redovima ima i vozača koji bi u teoriji bio stručnjak za džoker krugove. To je Juan Kristoferson, pilot “folksvagena” Sebastijan Leb rejsinga, čovek koji je na drugom sprintu na Nirburgringu Nordšlajfe upisao svoj prvi trijumf u šampionatu.

Šveđanin će se prvi put trkati u Vila Realu, ali je džoker krugove redovno vozio u Svetskom relikros prvenstvu, koje je dva puta osvajao.

Upitan koliko će to iskustvo biti od pomoći, Kristogerson je odgovorio: “Kad pođete alternativnom putanjom, nemate isto samopouzdanje, jer se ta sekcija staze ponaša i menja drugačije od ostatka kruga. Prianjanje i tačka kočenja će biti drugačiji. Ipak, u poređenju s relikrosom, gde imate otprilike četiri kruga da uvežbate taj prolazak, u Vila Realu ćemo imati mnogo vremena tokom treninga. Ipak, važno je da ne preteramo sa analizom tog elementa.”

Dvostruki WRX šampion predstavio se kao pristalica koncepta džoker kruga.

“Stvarno mi se dopada, pogotovu na uličnoj stazi gde može da napravi razliku. Ako zabrljate start, ili vam se desi nešto nepredviđeno, džoker krug možete da koristite kao sredstvo za preticanje. Takođe, možete ga koristiti i kao sredstvo za napad i za odbranu, sve zavisi od toga kakav vam je tempo.”

Kristoferson je pobrojao neke od faktora koji se uzimaju u obzir pre donošenja odluke o tome kada krenuti alternativnim pravcem.

“Mnogo je različitih rešenja. Moje iskustvo potiče iz relikrosa, ali u trkanju na krugu gume se više troše, zato je možda bolje da se džoker krug izveze rano. Takođe, ako ste zaglavljeni u gužvi, morate da uzmete u obzir poziciju na kojoj ćete se ponovo priključiti – hoćete li upasti u gužvu, ili ćete imati čistu stazu pred sobom. To je pomalo kao pitstop.”

Da stvar sa džoker krugom može da prođe i sasvim naopako, Šveđanin se uverio na sopstvenoj koži.

“Jednom sam baš propisno zabrljao, jer sam zaboravio da ga uopšte izvezem i zaradio sam 30 sekundi kazne. To je bilo u Portugalu 2017. i ispalo je baš loše, pa je najvažnija napomena koju imam da se postarate da izvezete džoker krug!”

Naravno, SLR trkač ima i suprotan primer – situaciju kada mu je ovaj koncept koristio.

“Na prvoj trci koju sam osvojio u Svetskom relikros prvenstvu, u Portugalu Portugal 2015. Pobedio sam jer sam imao dobru džoker strategiju. Izvezao sam džoker krug u prvom krugu i to je bio ključ moje pobede.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fourteen − three =