Kristoferson: U čemu je prednost pol-pozicije? Imam najkraći put do cilja

Photo Florent Gooden / DPPI

Zastavu VAG tehnike na drugim subotnjim WTCR kvalifikacijama na Suzuki visoko su podigli Juan Kristoferson i Mikel Askona.

Šveđanin je s “folksvagenom” osvojio pol-poziciju za trku 3, a Španac je s “kuprom” istom tom prilikom obezbedio treće mesto.

Kvalifikacije koje su odredile raspored za nedeljne vožnje održane su po komplikovanim uslovima. Kiša je prestala da pada, asfalt je počeo da se suši, ali je samo od osećaja vozača zavisilo da li će i u kom će trenutku eventualno preći sa kišnih guma na slikove.

Kristoferson se u toj situaciji snašao najbolje, možda i zahvaljujući ogromnom iskustvu u relikrosu, kategoriji u kojoj je dvostruki prvak sveta.

Ušavši u Q3 rundu kvalifikacija, Šveđanin je odabrao da u njoj startuje prvi, sa koliko-toliko sačuvanom temperaturom slik guma montiranih napred – na zadnjoj osovini bili su pneumatci s profilom.

Ispostavilo se da njegov Q3 krug izvezen u vremenu 59.627 nije nadmašio niko. Mogao je do pol-pozicije Cijanov as Endi Priol, ali je posle sopstvene greške zaorao blato na izlasku na glavni pravac i primat je pripao pilotu SLR “golfa”.

“To je bilo veoma lepo”, ocenio je Kristoferson kada je osvojio svoju prvu WTCR pol-poziciju. “Uslovi su bili vrlo komplikovani. Već smo u Q1 fazi pokušali na slik gumama i ostavili smo ih do kraja, kako bismo u njima održali temperaturu.”

“Lepo je što sam imao čist krug i na kraju spojio sve sektore. S pol-pozicije imam najkraći put do linije cilja, daću sve od sebe. Moram odlično da se katapultiram i stignem do prve krivine. Na ovoj stazi se teško pretiče, start će biti vrlo važan”, poručio je Kristoferson, koji se u 2019. upisao u WTCR pobednike na Nirburgringu.

Askona je u svom Q3 pokušaju izgubio vreme u drugom i trećem sektoru 2,2 km dugačkog kruga, da bi u krajnjem ishodu bio sporiji samo od Kristofersona i Tijaga Monteira.

Mladi Španac je tokom celog petka imao top 10 tempo sa svojom “kuprom”, a malerozan slučaj lišio ga je boljeg plasmana u prvim kvalifikacijama. Na toj sesiji pogodio ga je i izbacio iz igre sestrinski automobil Toma Koronela.

“Prvi put sam na Suzuki, to je moj slučaj i sa mnogim drugim stazama”, kazao je prošlogodišnji osvajač TCR Evropa. “Prve kvalifikacije su mi donele razočaranje, a druge sam završio svojim drugim ulaskom u Q3 u karijeri.”

“Uslovi su bili vrlo, vrlo komplikovani, ali je auto bio neverovatan, a ja sam najbrži vozač “kupre”, pohvalio se Askona.

“Prve kvalifikacije su me zbilja razočarale. Bio sam u izlaznom krugu i iznenada sam u retrovizorima video Toma Koronela. Ostavio sam mu prostor i prešao na spoljnu stranu ali sam iznenada usred prve krivine dobio snažan udarac. Pojma nemam zašto.”

“Razgovarao sam s Tomom, kaže da mu se desio akvaplaning. To je trkanje, nema problema i to nije uradio namerno, ali je meni predstavljalo veliko razočaranje. Tu sam zaradio i oštećenja na vešanju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × 1 =