Mihelis: Vodim pre odlaska u Maleziju i to me čini zadovoljnim

Po završetku Makau trkačkog vikenda, Norbert Mihelis je prvi u vozačkom poretku Svetskog kupa turing automobila i finalnu, malezijsku rundu serije dočekuje s prednošću od 9 poena u odnosu na prvog pratioca.

Norbi je na uličnoj stazi Guja osvojio 34 boda, što je značajno manje od bilansa Cijanovih Ivana Milera (65) i Teda Bjerka (40), ali je makar upisao više poena od Hondinog Estebana Gerijerija (19).

Mihelis i njegov BRC “hjundai” imali su brzinu za daleko veća dela, ali ih je ozbiljno hendikepirao udes u Q1 rundi drugih kvalifikacija, kada Mađar na krivini Muriš hil nije uspeo da izbegne poprečeni “audi” Gordona Šedena. Stoga je drugo mesto u trci 1 najbolji pojedinačni Norbijev rezultat na ovogodišnjoj Makau rundi. To postignuće “podupro” je bodovima iz oba nedeljna sprinta, u koja je ušao iz šestog startnog reda, a završavao ih je kao deseti i dvanaesti.

“Cilj mi je bio da u nedelju osvojim deset bodova i osvojio sam tačno deset. U obe trke sam ušao iz sredine kolone, u takvom slučaju lako može da se desi da oštetite auto u trci 2 i da ne osvojite ništa. Znam da je u šampionatu vrlo tesno i moram da osvojim svaki mogući poen. Konačno, zadovoljan sam našim izdanjem i što vodim u generalnom pre odlaska u Maleziju”, izjavio je Mihelis, koji je u Makau stigao kao drugi u generalnom.

Gabrijele Tarkvini je pre godinu dana na stazi Guja postao prvi WTCR šampion. Bilans njegovog nastupa 2019. je mnogo skrominiji: jedno deveto, jedno jedanaesto mesto i odustajanje, pa je Italijan šesti na tabeli i više nema ni teoretske šanse da odbrani naslov. Ipak, stečenim poenima dao je doprinos skoku BRC Hjundai Skvadra korse tima na drugu poziciju u ekipnom poretku.

Zato je veteranu iz Đulijanove u prvom planu bio rezultat timskog kolege: “Imam mnogo lepih uspomena na prošlu godinu, ali je ovog puta Makau trka za mene bila vrlo teška. Međutim, za Norbija je bila veoma dobra – osvojio je puno bodova i napredovao je u borbi za titulu.”

Niki Katsburg je bio jedan od istaknutijih pilota “hjundaija” u Makauu. Osvajao je bodove u sva tri starta, a zabeležio je i najbrži trkački krug vikenda. Takođe, Holanđanin je igrao zapaženu ulogu u trci 2, u kojoj je najpre pokazao brzinu, a zatim “strateški potonuo” u plasmanu da bi Mihelis i Tarkvini stekli po jednu poziciju.

“Makau runda je bila prilično zanimljiva. Ukupan timski rezultat mogao je da bude bolji, ali Norbert vodi u šampionatu i to je za nas dobro. Imao sam dobru brzinu, u trkama sam uživao i ovog vikenda sam se lepo zabavio”, ispričao je Katsburg.

BRC Hjundai je u svojim redovima imao i debitanta: Luka Engstler doživeo je vatreno Makau krštenje vozeći drugi Lukoil “i30 N TCR”, kao zamena za Augusta Farfusa. Mladi nemački pilot prvi put se u Svetskom turing kupu takmičio kao ravnopravan učesnik, s mogućnošću da osvaja bodove i do dva poena je i stigao, zahvaljujući 14. mestu u trećoj trci vikenda.

“Vikend je bio neverovatno težak!”, ocenio je Engstler. “Iskreno, očekivao sam da će biti takav, ali prvi među svim ciljevima bio mi je da naučim stazu. Pokušao sam da timskim kolegama pomognem koliko god sam mogao, i u kvalifikacijama i u trkama. Druge kvalifiikacije završio sam kao petnaesti, bio sam blizu prolaska u Q2 pre prekida sesije. Poboljšavao sam se iz kruga u krug i time sam zadovoljan.”

Direktor BRC rejsinga Gabrijele Rico pohvalio je svoju postavu zbog ispunjenog zadatka i odredio joj predstojeći, jedino logičan: “Cilj nam je bio da povratimo vođstvo u poretku vozača i svi naši napori u Makauu bili su ka tome usmereni. Ceo tim je u tome igrao ulogu, zahvaljujući njihovom velikom trudu ostvarili smo cilj vikenda. Sada je zadatak da se usredsredimo na Sepang i da našu prednost pretvorimo u trijumf u šampionatu. Bićemo spremni da se borimo do poslednjeg kruga i poslednje krivine.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


five × one =