Mikela Čeruti: Projekat “đulijeta TCR” rođen je iz opklade, a sad smo ispred Audija i Kupre

Photo Clement Marin / DPPI

Tim Mulzan prezadovoljan je bilansom svog vikenda na uličnoj stazi Guja: Kevin Čekon je sa “alfa romeo đulijetom veloče” osvojio dva treća mesta, jedno u prvoj, jedno u drugoj trci vikenda.

Srazmerno mala u odnosu na WTCR konkurente, italijanska ekipa je time upisala dva podijuma, što u Makauu nije pošlo ni pojedinim od postava koje uživaju fabričku podršku velikih brendova.

Čekon razlikuje “kvalitet” svoja dva izlaska na pobedničko postolje. U subotu se sa petog do trećeg mesta popeo uz nevoljnu asistenciju Cijanovih trkača, koji su imali zadatak da izgube onoliko pozicija koliko je potrebno da Teda Bjerka podignu u plasmanu, pa se prostor ispred Italijana samo raščistio.

U prvom nedeljnom sprintu, Kevin je treći stepenik podijuma izborio u direktnom i uspešnom napadu na “hondu” Estebana Gerijerija, izvedenom na Mandarin orijental krivini, najbržoj na stazi.

“Dva Makau podijuma za Tim Mulzan i “alfa romeo đulijetu” predstavljaju nešto neverovatno. To nismo očekivali i veoma smo srećni”, ispričao je Čekon, koji je svoja dva podijuma “dopunio” devetim mestom na cilju trke 3.

“Nedeljni podijum mnogo se razlikuje od onog u subotu: osvojili smo ga, želeli smo ga i ugrabili smo ga. Izveo sam vrlo teško preticanje i obišao sam Estebana sa spoljne strane krivine Mandarin orijental. Toliko sam želeo taj podijum, a nisam imao šta da izgubim, jer se ja ne borim za šampionat, već za podijume i za bodove za moju ekipu. Zato sam rizikovao i upalilo je. Nekad to prođe dobro, nekada ne, a nedelja je bila izvanredan dan.”

Čekonovi rezultati su u redovima Mulzana dočekani i kao satisfakcija za kaznom “oduzeti” izlazak na pobedničko postolje na Suzuki. I tamo je Italijan bio treći na cilju, ali mu je zbog kontakta u trci dodato 5 sekundi na ukupno vreme, što je ekipa progutala s dobrom dozom gorčine.

“Đulijeta veloče” nosila je 30 kg kompenzacione težine u Makauu, a pokazala se kao jedan od konkurentnijih automobila. Kreacija Romeo Ferarisa četvrti put uzastopce je ušla u Q2 rundu kvalifikacija, produživši niz započet u Portugalu, nastavljen u Kini i Japanu.

Mulzanov vikend mogao je biti još uspešniji da je Ma Ćinghua uspeo da upiše koji bod. Međutim, Kinez je u prvoj trci odustao posle kontakta sa “audijem” Nilsa Langefelda, dok je drugu i treću završio na pozicijama 17 i 22. Njegovi napori u dobroj meri su osujećeni još u kvalifikacijama, čiji mu je prekid presekao juriš ka nekoj od boljih startnih pozicija.

Dva kaznena pomeranja za po pet mesta unazad na startnoj rešetki trke 1, izrečena zbog nepoštovanja žutih zastava na treningu, nimalo nisu pomogla automobilisti iz Šangaja.

Posle 27 od 30 sezonskih trka, Ma je petnaesti, a Čekon šesnaesti na vozačkoj tabeli. Tim Mulzan je sedmi u ekipnom poretku, ispred klijentskih ekipa giganata kakvi su Audi i Kupra.

I upravo pogled na tu tabelu posebno nadahnjuje Mikelu Čeruti, šeficu Ferarisove operative: “Ako odvojim čas da se osvrnem na ono što smo dosad postigli, dirnuta sam… Ovaj projekat je rođen bezmalo iz opklade, u osvit TCR ere, a i naše prošlogodišnje učešće u Svetskom turing kupu bilo je odvažan izbor, kojem na papiru uspeh nije bio suđen. Uprkos svemu, osvajali smo trke, podijume i pol-pozicije.”

“Ta postignuća smo ponovili ove godine, a ovaj dvostruki podijum u Makauu potvrđuje i opravdava ogroman posao na istraživanju i razvoju koji naši momci izvode u fabrici, kao i podršku na stazi koju obezbeđujemo našim mušterijama.”

“Kad pogledam na WTCR tabelu pre finalne runde na Sepangu, mogu samo da budem srećna i ponosna što vidim da smo ispred brendova kao što su Audi i Kupra”, istakla je Mikela.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


13 + 8 =