Mileru pol-pozicija za trku 1, 68 hiljaditih brži od Mihelisa

Turing veteran i vozač Cijan rejsinga Ivan Miler osvojio je pol-poziciju za subotnji Makau sprint, nadmašivši Hjundai rivala Norberta Mihelisa za 68 hiljaditih delova sekunde.

Miler je svojih konačno najbržih 2:28.661 izvezao u poslednjem pokušaju, u vreme kada je na stazi Guja već bila istaknuta karirana zastava. To je ujedno i najbrži kvalifkacioni krug ikada izvezen u jednom TCR automobilu, a Alzašaninu je doneo i 5 bonus bodova.

Mihelis je posle uzbudljivog duela morao da se pomiri s drugom startnom pozicijom i skorom od 4 poena. Red iza njega popuniće trostruki WTCC prvak Endi Priol u drugom “lynk&co03” (+0.145) i Kevin Čekon u “alfa romeo đulijeti” (+0.185).

Treći red pripada ovog jutra moćnim Lynk&Co automobilima: Jan Erlaher će startovati peti (+0.281), a Ted Bjerk šesti (+0.399). Erlaher je na polovini 40-minutne sesije čak izgubio nešto kvalifikacionog vremena zbog polomljenog zavrtnja prednjeg levog točka, ali se potom ipak vratio na stazu i vozio do kraja.

Iako je za danas čuvao nešto od svoje magije, Rob Haf sa “folksvagenom” nije stigao dalje od sedmog mesta (+0.790). Pozicija do njega pripala je Gabrijeleu Tarkviniju u Skvadra korse “hjundaiju” (+0.809). I Englez i Italijan su u ovim kvalifikacijama ispravili krivinu kod Lisabon hotela, bez posledica po sebe ili druge.

Poredak najbržih deset zaključili su Benjamin Lojhter u SLR “golfu” (+0.999) i još jedan Makau debitant, Mikel Askona, kao najuspešniji pilot “kupre” (+1.022).

Najuspešniji Audi pilot bio je jedanaestoplasirani Frederik Ferviš (+1.048), Žan-Karl Verne završio je tek sedamnaesti, a Nils Langefeld i Gordon Šeden daleko su u poretku, na mestima 23 i 24. Verne sebi nije učinio uslugu kada je na otvaranju kvalifikacija udario u zid na Melko ukosnici i probušio gumu, a potom morao da mili do boksa.

U jednom momentu čak i provizorno najbrži, Niki Katsburg je “hjundai” parkirao na 12. mestu, a njegov novi timski kolega, Makau početnik Luka Engstler klasifikovan je kao dvadeset i peti.

Malo smo videli od Honde. Njen glavni adut i lider prvenstva Esteban Gerijeri izvezao je tek trinaesto vreme (+1.172), Tijago Monteiro je bio petnaesti, Nestor Đirolami završio je kao 18, a Atila Taši na poziciji 22.

Zavetrina je na ovim kvalifikacijama donosila ogromnu korist na širokim bulevarima Makaua i isplatila se glavnim igačima, timovima i markama koji su je pametno i strateški koristili. To su u prvom redu bili Cijan i BRC Hjundai, što je vidljivo i iz rezultata.

Beležimo samo dva ozbiljnija incidenta. Na Melko ukosnici se polupao vajldkard takmičar Terens Ce sa “hondom”, a Mehdi Benani je “golfom” pogodio ogradu na Muriš hil krivini. Marokanac se tom prilikom poprečio, blokirao stazu i izazvao jedini prekid sesije.

Posle prvih Makau kvalifikacija, još 15 vozača je matematički u igri za titulu, a za raspodelu je do kraja sezone ostalo još 165 poena.

Program petka nastavlja se kvalifikacijama za nedeljne trke, koje se voze u klasične tri runde, a počinju u 6:40 po srednjoevropskom vremenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


fifteen − 14 =