Monteiro: U mom slučaju Suzuka izgleda da funkcioniše

Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Tijago Monteiro je bio junak kvalifikacionog dana na japanskoj rundi Svetskog turing kupa na Suzuki.

Vozač KCMG “honde sivik” bio je najbrži na prvim, četiri puta prekidanim kišnim kvalifikacijama i osvojio je prvu WTCR pol-poziciju, prvu i otkako se prošle godine, upravo na Suzuki, vratio trkanju posle dugotrajnog oporavka od povrede. To je i peta pol-pozicija Honde u 2019.

Na drugoj sesiji koja je odredila startnu rešetku za trke 2 i 3 Portugalac je imao drugo vreme i obezbedio je start iz prvog reda za finalni i najduži sprint na pisti Suzuka Istok.

“Izgleda da u mom slučaju Suzuka funkcioniše”, kazao je Monteiro, koji je i svoje službovanje u svojstvu fabričkog vozača Honde počeo na istom mestu još 2012. godine.

“Prošle godine sam se tu vratio trkanju i trenutak je bio veoma dirljiv. Od tada je bilo i uspona i padova, pravi tobogan. Osvojio sam svoju domaću trku u Vila Realu, a sada i pol-poziciju, i to u tako komplikovanim okolnostima.”

“Veoma sam srećan, ovo je bilo važno i za mene i za tim. Naš auto je ovde veoma težak, ali nam je kiša malo pomogla. Bilo je vrlo komplikovano na pisti, a ja sam dao sve od sebe. Moglo je da se završi veoma dobro, ili da bude jako loše. Drago mi je da je ispalo ovo prvo, auto je radio sve kako sam želeo i sve mi izgleda kao bajka.”

“Ja sam vozio prvu Hondinu turing trku na njenoj domaćoj stazi posle njenog povratka u turing i to mi je bila čast. Evo me, sedam godina kasnije, i dalje se borimo za pol-pozicije.”

“Imam jednu pol-poziciju i jedan start iz prvog reda. Nije moguće znati šta će se dogoditi u subotu, ali nam je cilj dobar rezultat. U nedelju ću morati da startujem bolje od Kristofersona”, otkrio je Monteiro svoj recept za otvaranje trke 3. Na delimično inverznoj rešetki trke 2 on će startovati deveti.

Drugi KCMG vozač Atila Taši sleteo je s piste u prvim kvalifikacijama, izazvavši njihov prekid. Zbog toga je Mađaru brisan krug koji bi mu garantovao poziciju u top 5.

Atila se delimično iskupio u drugim kvalifikacijama, koje je završio jedanaesti, a potom je ocenio: “Težak dan. Po kiši je “honda” bila vrlo brza, ali je staza veoma komplikovana, a i ja sam prvi put na njoj. Bio sam četvrti kada sam sleteo i vreme mi je izbrisano zbog crvene zastave, međutim siguran sam da bih bez toga završio u prvih pet. Na drugim kvalifikacijama mi je deseto vreme izmaklo za samo dve desetinke, ali ni 12. pozicija nije loše mesto za start. Nameravam da subotnju trku iskoristim kao test za nedelju, da bismo se uverili da je auto stopostotno u redu.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*