Monteiro: Zandvort mi je jedna od najvažnijih staza, tu sam 2007. počeo svoju turing karijeru

Photo Frederic Le Floc'h / DPPI

Dva Hondina WTCR klijentska tima stižu na četvrtu rundu šampionata s različitim rezultatima za sobom, samim tim i sa drugačijim očekivanjima od vikenda na Zandvortu.

Minihovi Argentinci Nestor Đirolami i Esteban Gerijeri osvojili su trećinu dosad voženih trka u sezoni Svetskog kupa turing automobila.

Pre samo nekoliko dana u Slovačkoj oni su upisali dvostruki trijumf u svojim “hondama sivik tajp R TCR”, trenutno zauzimaju prvo i drugo mesto na vozačkoj tabeli, a Minih motorsportu doneli su već krupno vođstvo u ekipnom poretku. Postavi iz Friderzdorfa cilj je da u Holandiji svoje pozicije održe i da se na njima učvrste.

Đirolami je u prethodna dva WTCR vikenda zabeležio tri pobede. Na Slovakija ringu stekao je poene samo za pobedu u trci 2, dok je u preostalim vožnjama izvlačio deblji kraj u kontaktima s rivalima. Nikada se nije trkao na Zandvortu, ali je iskustvo na “toboganu među dinama” skupljao na testovima preko zime.

Start sezone je bio divan. Mnogo sam očekivao posle predsezonskih testiranja, ali nisam mogao ni da zamislim da će biti ovako dobro. Znam da svi žele da nadmaše mene, kao vodećeg u šampionatu, i zato je na Zandvortu važno da nastavimo s dobrom kvalifikacionom formom i da je produžimo tokom vikenda, da startujemo sa što je moguće boljih pozicija i izbegnemo incidente koji su nam odneli važne bodove u Slovačkoj, izjavio je Đirolami.

Za razliku od Bebua, Esteban je skupio mnogo takmičarskih kilometara na stazi na obali Severnog mora, jer se na njoj trkao i u jednosedima i u turing automobilima. Prošle sezone, na WTCR debiju na Zandvortu, u sve tri vožnje je stizao do poena, s četvrtim mestom kao najboljim pojedinačnim rezultatom.

Gerijeri je najavio dolazeći vikend: “Otvorio sam sezonu najboljim mogućim rezultatom, pobedom s pol-pozicije u Maroku i od tada smo kao tim vrlo dobro sprovodili našu strategiju u kvalifikacijama i trkama i samopouzdanje nam je raslo. Situacija s kompenzacionom težinom u Holandiji po nas neće biti tako loša kao što je bila u Slovačkoj, treba da iskoristimo ovu priliku da osvojimo što je moguće više bodova pre nego što naši glavni rivali dostignu visoku formu. Prerano je da se već sada razmišlja o šampionatu, ali potrebno je da nastavimo da svuda osvajamo puno poena.”

Photo Florent Gooden / DPPI

S druge strane, ekipa KCMG i njeni piloti Tijago Monteiro i Atila Taši otvorili su sezonu obećavajućim performansama, ali su im se zatim dogodila dva superteška vikenda u Mađarskoj i Slovačkoj. Obojica znaju – budu li se bolje kvalifikovali, imaće veće šanse da se bore za pozicije u bodovima, umesto da zamalo ostaju bez njih, ili da im nastupe dodatno upropaštavaju sudari.

Zandvort je s Monteirovog aspekta i pomalo istorijsko mesto: Portugalac je na toj pisti debitovao u Svetskom turing šampionatu 2007, tada kao vozač fabričkog Seata. Razume se, on je propustio holandsku WTCR rundu 2018, jer se tada još oporavljao od povrede.

Tijago je istakao: “Zandvort je jedna od najvažnijih staza u mojoj karijeri, jer sam pre 12 godina tu debitovao u turing automobilima. Tu sam osvojio i jednu pol-poziciju u TCR Beneluks, ali se baš i nisam tako često trkao u automobilu s prednjim pogonom. Honda na Zandvortu ima dobar bilans, što je za nas dobro, jer su za nama dva vikenda tokom kojih nismo postizali šta smo želeli. Svi se veoma trude da ovog puta ponovo budemo u formi.”

Taši se na Zandvortu trkao samo prošle godine, u TCR Evropa, ali su mu rezultati bili odlični. Mađarski tinejdžer tada je osvojio jedno drugo i jedno treće mesto.

“Zandvort je fantastična staza, mnogo mi se dopala i na njoj mi je išlo veoma dobro prošle godine, kada sam vozio “sivik tajp R TCR” u TCR Evropa”, kazao je devetnaestogodišnjak iz Budimpešte. “Sad na Zandvort stižem kao trkač u seriji svetskog nivoa i to je sasvim druga stvar, ali, iako rezultati u Slovačkoj nisu stigli, nismo toliko daleko od nivoa koji želimo. Poradili smo na strategiji za kvalifikacije i siguran sam da ćemo ubeležiti dobre rezultate ovog vikenda, samo ako sve budemo uklopili.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


three × 4 =