Ningbo je domaćin pretposlednjeg WTCR vikenda

Photo Marc de Mattia / DPPI

Sedma i pretposlednja runda Svetskog kupa turing automobila 2021. biće vožena na kineskom Ningbo međunarodnom parku brzine u terminu 6/7. novembar.

To mesto u kalendaru odranije je bilo predviđeno za Kinu, ali je sada, posle dogovora vlasnika staze i promotera serije, poznato i koji će autodrom biti domaćin serije.

Ningbo se na programu jednog svetskog turing takmičenja prvi put našao 2017, u doba WTCC, kada su trke osvajali Esteban Gerijeri i Nestor Đirolami.

U naredne dve godine, tu je dolazio WTCR, a u pobednike su se upisivali Ivan Miler (tri puta), Ted Bjerk (dva puta) i Norbert Mihelis.

Kineskim navijačima mogla su posebno prijati dva Milerova trijumfa u automobilu domaćeg brenda Lynk&Co, slično važi i za izlazak na podijum koji je Ma Ćinghua obezbedio vozeći Ferarisovu “alfa romeo đulijetu” 2019.

Aranžmanom Eurosporta i Ningboa, smeštenog u program između Inđe spidijuma i Makau Guje, kompletiran je aktuelni WTCR kalendar.

Njegove završne tri runde – Koreja, Kina i Makau, čine azijsku turneju šampionata, čije je održavanje uslovljeno ograničenjima koja se tiču putovanja i transporta tereta.

Vredi podsetiti da se zbog pandemijske situacije prošle godine u potpunosti odustalo od WTCR takmičenja van Evrope.

Posle godinu dana izgradnje i investicije od 122 miliona evra, Ningbo je otvoren 2017, na vreme da bude domaćin kineske WTCC runde.

Krug je dugačak 4.010 metara, ima 22 krivine, staza je široka od 12 do 18 metara i vozi se suprotno smeru kretanja kazaljke na satu.

Uz dalekoistočne zemlje Azije, na WTCR kalendaru 2021. nalaze se i Nemačka, Portugal, Španija, Italija i Mađarska.