Nova WTCR sportska pravila na dlanu: Šta se promenilo?

Photo Marc de Mattia / DPPI

Kalendar Svetskog kupa turing automobila 2019. doživeo je manje izmene u odnosu na sezonu 2018, dok je u sportskim pravilima serije promena bilo značajno više.

Standardizovana distribucija poena i proširenje spiska osvajača bodova na petnaest najboljih u svakoj trci predstavljaju najveći novitet.

Svaka od tri trke vikenda vredeće podjednako (za razliku od dosadašnje situacije, gde je treći sprint donosio najviše poena, a drugi, onaj sa delimičnom inverzijom startne rešetke, najmanje). Kako kaže organizator, zamisao je da se većem broju vozača pruži prilika da osvajaju bodove, i da to čine češće.

Osvajač svake trke upisaće 25 poena, a bodovna skala od prvog do petnaestog mesta opada po sledećem nizu: 25, 20, 16, 13, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1.

Isto bodovanje biće primenjivano i na plasman konkurenciji ekipa. Takmičari sa specijalnom pozivnicom više neće imati pravo da osvajaju poene.

Za razliku od dosadašnje prakse, bodovi se najbržoj petorici ubuduće dodeljuju i za plasman u prvim i u drugim kvalifikacijama, po lestvici 5-4-3-2-1.

Svaki od osam brendova (Alfa Romeo, Audi, Kupra, Honda, Hjundai, Pežo, Folksvagen i dolazeći Lynk&Co) može biti zastupljen sa maksimalno četiri automobila. Nijedan tim ne može da nastupi sa više od dva automobila.

U protekloj sezoni, među stalnim učesnicima prvenstva bilo je šest “audija” i pet “hondi sivik”. Minih motorsport je u 90% sezone nastupao sa tri automobila, a Komtuju rejsing sve vreme sa četiri. Takvi slučajevi više neće biti mogući.

Prijave za takmičarsku 2019. otvaraju se 15. decembra. Maksimalni broj prijava za sezonu povećan je sa 28 na 32.

Određeni broj restriktivnih mera usvojen je kako bi se izbeglo povećanje troškova i budžeta klijentskih ekipa angažovanih u Svetskom kupu.

Kada sezona počne, neće biti dozvoljeno testiranje ni na jednoj od staza na WTCR kalendaru, pre ili tokom takmičarskog vikenda. Izuzetak predstavlja zvanični test koji promoter Eurosport i organizator 24 časa Nirburgringa obezbeđuju tokom runde na Nordšlajfeu.

Pre svake WTCR runde, svaka ekipa prijavljuje najviše desetoricu mehaničara po automobilu, koji će dobiti odgovarajuće trake. Isključivo će tom personalu biti dopušten rad na vozilu.

WTCR takmičarski vikendi trajaće tri dana, kako satnica timovima ne bi postala isuviše zgusnuta. Prvi trening biće vožen prvog dana i biće produžen na 45 minuta, što učesnicima obezbeđuje više vremena na pisti.

Vozaču koji izazove prekid kvalifikacija (crvenu zastavu) biće obrisano najbolje dotle izvezeno vreme, osim u određenim izuzetnim slučajevima.

Startni raspored petorice vozača u Q3 deonici drugih kvalifikacija neće više biti automatski određen njihovom pozicijom u Q2 sesiji (peti startuje prvi, četvrti kreće drugi, itd). Ubuduće će najbrži pilot u Q2 moći da izabere kada želi da nastupi u Q3 rundi, umesto da čeka svoj red i vozi kao poslednji. Ova novina uvedena je zbog primedbi takmičara da u tom čekanju automobili mogu da zabeleže pad u performansama, pre svega zbog sniženja temperature pneumatika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eleven + 1 =