Novi WTCR direktor Žan-Baptist Lej: I dalje nije izvesno da li ćemo ići u Aziju

Novi WTCR direktor Žan-Baptist Lej započeo je svoj mandat prošlog vikenda na stazi Po u Francuskoj.

Posle dve pandemijske godine, kad je serija vožena samo na evropskim stazama, organizatori su bili ubeđeni da će ove sezone ponovo otići u Aziju, ali se situacija ponovo komplikuje.

Osim toga, zbog sukoba na tlu Ukrajine, otkazane su runde u Rusiji i Češkoj, a kako se trenutno čini neće biti moguće organizovatiput u Južnu Koreju, Kinu i Makau.

“Očekivali smo da če se situacija sa koronavirusom stabilizovati, ali i dalje nije izvesno šta će se dešavati do kraja godine. Situacija u Kini ne ide u dobrom pravcu, pratimo to svakodnevno, a u jednom trenutku ćemo morati da donesemo odluku”, nije optimista Lej.

Posle povratka Mehdija Benanija u WTCR, moguće je da će upravo Maroko biti jedna od zamenskih varijanti.

“Marakeš je legendarna staza, još iz vremena WTCC. Bilo bi nam zadovoljstvo da se tamo vratimo”, otkrio je novi direktor.

“Siguran sam da će se uskoro vratiti koncept pola-pola trka između Evrope i drugih kontinenata. Ali to će diktirati aktuelna situacija. Što se potencijalnih odlazaka u Južnu Afriku i na Bliski istok tiče, moramo da izkalkulišemo logistiku i potencijalne probleme. Sve serije imaju problem sa transportom, a mi smo pobornici najjeftinijeg i najefikasnijeg rešenja”, dodaje Lej.

On se osvrnuo i na situaciju gde je za 2022. prijavljeno najmanje automobila od osnivanja WTCR.

“Ne mislim da imamo samo “nekoliko” takmičara, jer imamo zaista kvalitetne vozače. Vratili su se Benani, Ma, Nađ… Priznajem da smo se nadali da će 2022. biti bolja od svih prethodnih sezona, ali ceo svet je u problemu zbog pandemije. Situacija se još nije vratila u normalu, oseća se to i kod nas. Ipak, i dalje imamo pet brendova u šampionatu. Dodatak od jednog “lynk&co” je svakako dobra stvar, Hjundai ima dupli program, WTCR i ETCR, mislim da se stvari kreću u dobrom pravcu”, završio je Lej.