Od Kia kupa do Svetskog kupa: Poljski BM rejsing sprema se za WTCR

Poljski BM rejsing tim ima ambiciju da se ove godine nađe na startnoj rešetki FIA Svetskog kupa turing automobila.

Ekipu je 2006. godine osnovao Bartek Mirecki, a njen izlazak na svetsku scenu zavisi od toga da li će njenom (još neimenovanom) vozaču tinejdžeru poći za rukom da obezbedi odgovarajuću finansijsku osnovu i podršku sponzora.

WTCR bi Poljacima bio najveći izazov, ali im izgledi da se takmiče s nekim od najboljih turing pilota i timova na svetu daju veliku i adekvatnu motivaciju.

“Za nas je WTCR stvarno veoma ambiciozan projekat jer je to najviši nivo u turing trkanju”, komentarisao je Mirecki, inače i sam trkač.

O imenima Mirecki inače ne govori, pa se dok još traju pregovori neće znati ni ko je tinejdžer nameran da izađe na WTCR scenu, niti s kojim bi se automobilom on takmičio ukoliko se ceo projekat ostvari.

“Imamo mladog talenta koji želi da se oproba u društvu najboljih kako bi učio i poboljšavao se. Bilo bi jednostavno rešenje da pokuša na nižem nivou, ali iskustvo koje bi stekao (u WTCR) bilo bi neverovatno i pomoglo bi mu da napravi veliki korak napred.”

“Naravno, ne očekujemo da osvajamo trke, niti da budemo u prvih deset. Prvi je cilj da učimo i steknemo razumevanje o tome šta je potrebno da se bude uspešan u ovoj izuzetno jakoj kategoriji, tako da na kraju prve sezone budemo u prvih petnaest.”

“Kad se budemo oprobali, sledeći cilj bio bi da se unapredimo u idućoj sezoni i izvedemo sledeći korak.”

BM rejsing tim baziran je u južnoj Poljskoj, u šleskom gradu Čestohova. Dosad se takmičio u kartingu, Kia pikanto kupu, Formuli Reno 2.0 i TCR Istočna Evropa. Boje ekipe je u prošloj sezoni regionalne serije branio Šimon Jablonski, a auto izbora bio je “hjundai i30N TCR”.

Šimon Jablonski (Foto: Facebook)

“Ovo bi bilo naše prvo WTCR iskustvo i znamo da neće biti lako”, nastavio je Mirecki.

“Isto tako, u pandemijskoj situaciji nije lako pronaći sponzore. Ali, ovo je uzbudljiv projekat i mnogo se trudimo da ga pretvorimo u stvarnost.”

Trkač BM rejsinga imao bi pravo da stiče pone u FIA WTCR kategoriji za najboljeg vozača juniora, kao i u WTCR Trofeju namenjenom nezavisnim učesnicima Kupa.

WTCR sezona 2021. treba da startuje početkom juna na Nirburgringu Nordšlajfe i da se sastoji od osam takmičarskih vikenda i 16 trka.