Odobren WTCR kalendar 2019: Početak u Maroku, finale pod reflektorima u Maleziji

Photo Thomas Fenetre / DPPI

FIA Svetski savet automobilskog sporta usvojio je predlog FIA Komisije za turing automobile i na svom zasedanju u Sankt Peterburgu definitivno je odobrio WTCR kalendar za 2019.

Druga sezona takmičenja uključuje 10 rundi i 30 trka, počeće u Marakešu a završiti se sprintovima na za šampionat novoj stazi, malezijskom Sepangu, od kojih će jedan biti noćni.

WTCR kalendar 2019. u velikoj meri se drži rasporeda primenjenog u nedavno okončanoj inauguralnoj sezoni serije, pa će ona ponovo posetiti tri kontinenta, Evropu, Afriku i Aziju.

Akciju otvara staza Mulaj El Hasan u Marakešu. Prvenstvo se zatim seli u Mađarsku, na Hungaroring, a odmah potom nastavlja minijaturnu srednjoevropsku turneju odlaskom na Slovakija ring. Pista u Orehovoj potonji ove godine je bila zamena za otkazanu argentinsku rundu serije, dok u 2019. ima svoje samostalno mesto na kalendaru.

Kuriozitet predstavlja činjenica da će se istog vikenda na istoj stazi voziti i runda FIM Svetskog endurans motociklističkog prvenstva, koji, kao i WTCR, promoviše Eurosport.

U nastavku sezone, Svetski turing kup ide u Holandiju, na Zandvort. Ovogodišnje WTCR trke na “Toboganu među dinama” privukle su 110.000 gledalaca, jer su vožene u sklopu manifestacije Džambo trkački dani.

Masovna poseta očekuje se i na Nirburgringu Nordšlajfe, gde su turing nadmetanja svetskog nivoa pronašla svoje mesto kao prateći program 24-časovne trke na “Zelenom paklu”.

Posle najkomplikovanije namenski građenog autodroma na svetu, WTCR će početkom jula ponovo izaći na ulice Vila Reala, gde će se i okončati evropski deo šampionata.

Na azijsku turneju serije čekaće se do septembra. Tada će Svetski kup ponovo posetiti Kinu kao najveće svetsko tržište automobila, ali to u sezoni neće učiniti tri puta kao prošle godine (u ovaj broj računamo i Makau). Sa kalendara je otpala ulična staza Vuhan, a ostali su Ningbo i Makau u Posebnoj administrativnoj oblasti države. Ningbo je vlasništvo Džili grupe, kojoj pripada i novi WTCR brend Lynk & Co.

Znamenita Suzuka vozi se krajem oktobra, istog vikenda kada i poslednja runda Super Formule, najbitnijeg prvenstva jednoseda u Japanu. Sredinom novembra, Svetski kup turing automobila ponovo će biti deo spektakla, Velike nagrade Makaua, koja će 66. put biti održana na ulicama nekadašnje portugalske kolonije.

Makau je 2018. bio poslednji i odlučujući WTCR takmičarski vikend. Kako iduće godine tu ulogu preuzima Sepang, vozači će na najkompleksnijoj uličnoj stazi na svetu moći da budu malo opušteniji.

Za kraj – Sepang. On je bio domaćin F1 Velike nagrade Malezije u razdoblju od 1999. do 2017. Iduće godine, on će prvi put ugostiti Svetski kup turing automobila, štaviše, biće mesto finala serije. Po svoj prilici, tek će na pisti u blizini Kuala Lumpura biti donesena odluka o šampionu serije, a jedna od tri trke na Sepangu biće vožena pod veštačkim osvetljenjem.

Treba podsetiti da je 2015. godine na Sepangu svoj život počela TCR Internacionalna serija, što ovaj autodrom čini istorijskim u rađanju i razvoju TCR koncepta.

Kao i u Slovačkoj, i u Maleziji će WTCR imati neobičnog partnera – FIM Svetski endurans šampionat u motociklizmu. Tačan datum trka na Sepangu biće objavljen uskoro.

Kalendar Svetskog kupa turing automobila 2019:

runda 1: Maroko, Mulaj El Hasan, Marakeš (5-7. april)

runda 2: Mađarska, Hungaroring (26-28. april)

runda 3: Slovačka, Slovakija ring (10-12. maj)

runda 4: Holandija, Zandvort (17-19. maj)

runda 5: Nemačka, Nirburgring Nordšlajfe (20-22. jun)

runda 6: Portugal, Vila Real (5-7. jul)

runda 7: Kina, Ningbo (13-15. septembar)

runda 8: Japan, Suzuka (25-27. oktobar)

runda 9: Makau, Makau Guja (14-17. novembar)

runda 10: Malezija, Sepang (datum naknadno)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen − 6 =