Tašiju prva pol-pozicija u WTCR, Monteiro startuje drugi pred svojom publikom

Photo Florent Gooden / DPPI

Mađarski autmobilista Atila Taši krenuće sa prvog startnog mesta u trci 3 na ulicama VIla Reala, i to mu prva osvojena pol-pozicija na internacionalnoj sceni u karijeri.

Vozač KCMG “honde” je bio nadmoćan u sva tri segmenta kvalifikacija, a ukorak ga je pratio timski kolega Tijago Monteiro, koji će startovati drugi, ispred Jana Erlahera i Ivana Milera u “lynk&co” automobilima.

U prvom delu kvalifikacija ponovo su isti ljudi kao i juče bili na vrhu tabele. Katsburg je postavio prvi brzi krug (12,01:075) i bilo je jasno da će ove kvalifikacije biti brže nego jučerašnje.

Holanđanina su pratili svi vozači “lynk&co” u poretku Erlaher, Miler, Priol i Bjerk.

Katsburg je bio prvi koji je spustio letvicu na ispod dva minuta, na polovini sesije je vozio 1,59: 884). U tim trenucima je Farfus očešao zid, oštetivši oba desna točka, ali je nekako uspeo da se dovuče do boksa.

Tempo “honde” došao je do izražaja u poslednji 10 minuta. Prvo je Đirolami izvezao 1,59: 868, a nadmađio ga je timski kolega Gerijeri za pet desetinki. U finišu je Taši izbio na vodeću poziciju (1,59:584), a pratio ga je Monteiro (1,59:766). Do kraja su se između njih uglavile dve “alfe”, a Čekon je bio za nijansu brži od Maa.

Iza portugalca su ostali Gerijeri i Đirolami, a u drugi deo kvalifikacija prošli su još i Katsburg, Askona, Erlaher, Haf, Miler i Verne. Najbolje plasirani vozač “audija” izbacio je Ferviša iz Q2 za svega 0,003 sekunde, a prvih dvadeset vozača smestilo se u jednu sekundu.

Zbog oštećenja ograde na mestu gde je Farfus udario u ogradu drugi deo kvalifikacija je kasnio dvadesetak minuta.

U prvom pokušaju najbolje vreme izvezao je Atila Taši (1,59:445), koji je oborio rekord kvalifikacionog kruga koji je juče postavio Mihelis. Milehil je postavio drugo vreme, ispred Monteira, Vernea i Katsburga. Odmah posle tog izvezenog kruga u zidu je završio Čekon, na istom mestu gde se to dogodilo Farfusu. Usledio je prekid zbog popravke ograde, a brzo krug nisu uspeli da izvezu Erlaher i Katsburg, dok je Čekonu brisano vreme zbog izazivanja incidenta koji je izazvao prekid.

U nastavku su na stazu odmah izađli Đirolami i Gerijeri, a nešto kasnije ostali vozači.

Gerijeri je postavio deveto vreme, a onda mu je auto stao. U treći deo kvalifikacija prošli su Taši, Miler, Monteiro, Haf i Erlaher. Ispod crte je ostao Verne, zatim Katsburg, Askona i Gerijeri.

Desto vreme postavio je Ma Ćinghua, pa će Kinez startovati sa pol-pozicije u trci 2, a u obe trke će sa najnezahvalnije pozicije 11. krenuti Đirolami. Svi vozači vozili su krugove u rasponu od jedne sekunde.

U Q3 je Haf prvi ozašao na stazu i postavio vreme kruga 2,00:424. Prvi “lynk&co” koji je izašao na stazu bio je Erlaherov, a posle obaranja rekorda od juče, on je krug na VIla Realu prošao za 2,00:122. Heroju domaće publike Monteiru uspej je bio i sam ulazak u Q3, ali je u svom brzom kurug nadmašio i Hafa i Erlahera 1,59:949. Milerov krug bio je dovoljan za četvrto startno vreme, a onda ih je sve nadmašio Taši vremenom kruga 1,59:808.

Druga trka po;inje u 16.15 uz direktan prenos na Eurosportu 2.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


5 × five =