Verne: U Slovačkoj smo platili cenu loših kvalifikacionih rezultata

Photo Marcel Langer / DPPI

Slovakija ring se pokazao kao nemali izazov za “audije RS 3 LMS” Leopard rejsinga, ali su njihovi vozači Gordon Šeden i Žan-Karl Verne upisali bodove: Škot na sve tri trke, a Francuz u dve.

Automobili su imali solidan tempo na treninzima i u kvalifikacijama za prvu trku, koje je Verne završio sedmim, a Šeden sedamnaestim vremenom.

Međutim, popodnevne kvalifikacije u petak donele su razočaranje. Na asfaltu koji se sušio, idealna strategija podrazumevala je što kasniju montažu slik pneumatika. U takvoj situaciji, Verne je sleteo u šljunak u času kada je imao slikove na prednjoj, a gume s profilom na zadnjoj osovini, dok je Šedena u brzom krugu omeo konkurent. Zato je Džej-Kej klasifikovan kao devetnaesti, a ‘Fleš’ tek na poziciji 22.

Prva trka donela je solidne rezultate pilotima belgijskog tima. Verne se rano dočepao četvrtog mesta, gde je bez problema ostao do karirane zastave, kasneći 7,5 sekundi za pobedničkim “audijem” Frederika Ferviša. Šeden je vozio po sličnom scenariju: popeo se u početnoj fazi i na cilj je stigao dvanaesti, 22,5 sekunde iza pobednika.

Napredak u drugom sprintu bio je obaveza. Iako je Verne na kraju prvog kruga, posle brojnih kontakata, pao na 24. poziciju, uspeo je da se povrati i bude klasifikovan kao dvanaesti, jedno mesto ispred Šedena, koji je napredovao devet pozicija u odnosu na svoju početnu.

U trećem sprintu, Leopardov tandem suočio se sa istim zadatkom, ali je do poena stigao samo petnaestoplasirani ‘Fleš’. Verne je u razmeni udaraca u prvom krugu zaradio gumi-defekt. Posetio je boks, pa se vratio na stazu, a zatim se ispostavilo da je “audi” pretrpeo dodatna oštećenja i Džej-Kej je morao da odustane posle tri izvezena kruga.

Verne je upisivao podijume u Marakešu i Budimpešti, očekivao je da će u Slovačkoj biti konkurentniji nego na prve dve WTCR runde, ali je njegov skor u Bratislavi ukupno 17 poena, pa je skliznuo sa petog na šesto mesto u generalnom.

Francuz je WTCR vikend na Slovakija ringu ocenio kao prosečan: “Iako smo prošle godine u Slovačkoj imali finiš na podijumu, to nije najbolja staza za nas. Naš auto baš ne voli dugačke krivine, posebno kada je opterećen. Nažalost, platili smo cenu loših kvalifikacionih rezultata za trke 2 i 3. Prva trka je prošla veoma dobro, uspeo sam da osvojim četvrto mesto i vrlo korisne poene. Tako nije bilo u drugoj trci, u njoj nam tempo nije bio dobar, a i ja sam jadno startovao – ne znam tačno zbog čega. U trećoj trci sam dobio udarac u prvom krugu, to mi je probušilo gumu, ali je bilo još oštećenja i zatim sam morao da odustanem.”

I Šeden se nadao boljim rezultatima na pisti u mestu Orehova Potonj, gde je upisao mršavih 10 bodova: Još jedan težak vikend u Slovačkoj, uz promenljive vremenske uslove i teške kvalifikacije. Staza je inače teška, sa tri vrlo različita sektora, ima mnogo promena pravaca i jedna je od najizazovnijih u celoj sezoni. Pravi balans se izuzetno teško pronalazi. U nedelju sam ipak uzvratio, vodio sam neke žestoke bitke i osvojio bodove u sve tri trke. Radujem se sledećoj rundi na Zandvortu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


four − 3 =