WTCR u Japanu, premijerno na Suzuki Istok: Borba za titulu potpuno otvorena

Photo Jean Michel Le Meur / DPPI.

Sa devet trka do kraja sezone i 1.350 poena u igri, borba za osvajanje titule FIA Svetskog kupa turing automobila će postati mnogo napetija kada istočna konfiguracija Suzuke ugosti WTCR trkače od 25. od 27. oktobra.

Autodrom je projektovao Džon Hugenholc, koji takođe stoji i iza staze Zandvort. Suzuka je otvorena najpre kao test staza Honde 1962, a prvi put je bila domaćin Formuli 1 1987. Istočna konfiguracija je u WTCC trkama korišćena između 2011. i 2013. i sastoji se od prve krivine (s dvostrukim temenom) koja skreće udesno i nizbrdo, posle čega sledi splet S krivina, kao i Danlop sekcija, pre nego što se vozači isključe na startno-ciljni pravac.

Istočna konfiguracija čini ovu stazu najkraćom u WTCR kalendaru. Dugačka je 2,243 kilometra i zbog dugačke startne liste sigurno će prirediti uzbudljivo trkanje. Nakon trke u Kini prošlog meseca, Japan je druga stanica na azijskoj turneji koja odlučuje šampiona, a tu spadaju i Makau i Malezija. I upravo će na autodromu Sepang u Maleziji od 13. do 15. decembra biti održano finale sezone, zajedno sa trkom 8 sati Sepanga Svetskog šampionata izdržljivosti u trkama motocikala.

Photo Frederic Le Floc’h / DPPI

Nakon 21 odvezene trke, vozač ekipe BRC skvadra korse, Mađar Norbert Mihelis je vodeći u generalnom, sa prednošću od 15 poena ispred Argentinca Estebana Gerijerija, koji predvodi ekipu Minih motorsport. Mihelis takođe ima i jednu pobedu na Suzuki Istok.

Nakon rekordnog broja osvojenih poena u Kini, gde su ga dve pobede i podijum učinili najuspešnijim vozačem, legenda turing trkanja, Ivan Miler takođe je u konkurenciji za osvajanje titule, sa samo jednim poenom zaostatka za Gerijerijem. Sa najviše 85 poena koliko se može osvojiti tokom svakog trkačkog vikenda do kraja sezone, borba za titulu je potpuno otvorena pred odlazak na domaću stazu Honde.

Gerijerijev timski kolega, Nestor Đirolami se priseća kako je upravo na ovoj stazi 2018. počeo da gradi svoj povratak u svetski turing: “Ovo je jedan od najuzbudljivijih vikenda jer je Honda iz Japana i pravo je zadovoljstvo trkati se tamo uz podršku navijača iz Japana i predstavnika Honde. Suzuka je bila početak mojih razgovora sa timom o ovogodišnjem angažmanu i posle je sve došlo na svoje.”

Odluku da se pređe na Istočnu konfiguraciju i koja poštuje FIA bezbednosne zahteve doneli su zvaničnici autodroma, promoter samog događaja i WTCR promoter.

Do ovoga je došlo zato što se uz veći deo staze nalazi zaštitna ograda od uretana. Iako je ona obavezna na događajima koje organizuje FIM (Međunarodna motociklistička federacija), nije u skladu sa FIA homologacijom za trke automobila. Zbog nemogućnosti da se zaštitna ograda duž celog kruga ukloni i potom ponovo postavi zvog već isplaniranih događaja, biće korišćena značajno kraća istočna verzija autodroma.

Domaći trkači Ritomo Mijata (20) i Rjuičiro Tomita (30) će biti predstavnici Japana na predstojećem WTCR trkačkom vikendu, kao vajldkard vozači. Oni će biti prvi vozači iz Japana koji se trkaju u Svetskom kupu turing automobila i obojica će sedeti za volanom “audija RS 3 LMS” pod zastavom tima Audi sport Hitocujama.

Mijata ne očekuje da će imati lak posao na Suzuki protiv toliko vozača visokog nivoa: “Sve do skoro nisam imao iskustvo u vožnji automobila sa prednjim pogonom. Karijeru sam proveo u kartingu, jednosedima i Super GT-u, ali moram reći da mi se TCR odmah dopao jer je “audi” veoma lak i zabavan za vožnju. Kao trkač imate samo jedan cilj: da budete na čelu, osvajate pol-pozicije ili pobeđujete.”

Uz dvojicu japanskih predstavnika, trkač iz Hong Konga, Džim Ka To se takođe priprema za svoj WTCR debi na Suzuki. On će upravljati “hondom sivik tajp R TCR” koju prijavljuje ekipa KC Motorgroup. KC Motorgroup je vlasnik i serviser Hondinog KCMG tima koji je ove godine zahvaljujući Tijagu Monteiru ostvario jednu pobedu, a Atila Taši je ekipi doneo i jednu pol-poziciju. Oba rezultata postignuta su u Portugalu.

Monteiro je na Suzuki priredio herojski i veoma emotivan povratak trkanju 26. oktobra 2018, i to nakon 415 dana oporavka od ozbiljnih povreda glave i vrata zadobijenih tokom privatnog testa u Barseloni.

Hondin Portugalac ovu stazu smatra drugom kućom: “Uvek se oseti mnogo uzbuđenja ovde. To je mesto gde sam se vratio na stazu uz podršku celog padoka. Bilo je vrlo dirljivo. Sedam godina sam deo Hondine porodice. Volim Japan i što sam tu sa Hondom.”

Dvanaest različitih vozača je slavilo u dosadašnjem toku sezone a svih sedam brendova se domoglo bar po jedne pobede, što ističe konkurentnost u Svetskom kupu turing automobila.

Pošto će se WTCR prvi put trkati na kraćoj, istočnoj konfiguraciji staze, rekordi kruga ne postoje za TCR tehniku, a vozač koji se prošle godine najbolje snašao u Japanu je bio Kevin Čekon, koji je iskoristio snagu na pravcima koju mu je tada pružala “alfa romeo đulijeta TCR”.

Italijan smatra da su on i ekipa spremni za predstojeći vikend: “Suzuka prošle sezone je onaj tip vikenda koji zauvek pamtite. Kada se toga setim, uvek se nasmejem i zahvalan sam na ishodu. Ali to je bilo pre godinu dana. Više volim da mislim o tome šta će se desiti pa se fokusiram na 2019. Biće potpuno drugačije, drugačiji automobili, gume i konkurenti su mnogo jači nego prošle sezone.”

Program trkačkog vikenda će biti drugačiji u odnosu na standardni raspored zbivanja tokom WTCR vikenda. Treninzi i obe kvalifikacione sesije biće na programu u petak, 25. oktobra, dok će trke biti vožene u subotu i nedelju. Trka 1 (24 kruga) će biti glavni događaj u subotu, dok će trke 2 (isto 24 kruga) i 3 (28 krugova) biti akcija u nedelju.

Donosimo i detaljnu satnicu po srednjoevropskom vremenu.
petak, 25. oktobar
1:30 – 2:15 – trening 1
3:15 – 3:45 – trening 2
6:00 – 6:30 – kvalifikacije 1
8:30 – 9:30 – kvalifikacije 2

subota, 26. oktobar
8:05 – 8:25 – trka 1 (24 kruga)

nedelja, 27. oktobar
3:00 – 3:30 – trka 2 (24 kruga)
4:30 – 5:00 – trka 3 (28 kruga)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


2 × four =