WTCR u Mađarskoj bez publike i novinara, program spakovan u dva dana

Foto: Robert Uzon

Intenzivna sezona Svetskog kupa turing automobila nastavlja se ovog vikenda u Mađarskoj.

Staza pored Budimpešte završena je 1986. za samo osam meseci i važi za najbrže izgrađenu pistu svih vremena. Konstruisali su je mađarski arhitekti Ištvan Pap i Ferenc Gulači.

Konfiguracija se menjana dva puta: 1989. je ukinuta šikana iza krivine 3, dok je 2003. produžen glavni pravac, uz opsežna reprofilisanja prve krivine, kao i završnog spleta od tri zavoja pre startno-ciljne ravnine. Dužina staze je 4.381 metar.

Da je Hungaroring tehnički veoma zahtevan, ali i vrlo podesan za kvalitetne turing trke svetskog nivoa, prvi put je dokazano 2011, kada je tu stigao WTCC i od tada je neprekidno na kalendaru najkvalitetnijih turing takmičenja.

Kao lider šampionata u Mađarsku stiže Jan Erlaher, koji je imao težak vikend u Slovačkoj, ali će težinski popust i smanjeni klirens za “lynk&co” verovatno pomoći mladom Francuzu u nastavku borbe za titulu. Njegova prednost ispred drugoplasiranog Toma Koronela je 21 bod.

Koronel je i najbolje plasirani privatnik, a trećeplasirani i prvi u poretku ruki vozača je Žil Magnus. Ovogodišnji uspeh “audija RS3 LMS” upotpunjava Natanael Berton koji na autodrom u Mođorodu stiže kao četvrti.

Domaći heroj Norbert Mihelis neće imati podršku svojih navijača, jer se i mađarska runda vozi bez prisustva publike, a zbog epidemiološke situacije našeg severnog suseda restriktivne mere su udaljile i novinare sa staze.

Mihelis ove godine brani titulu veoma bledim izdanjem, a prednost domaćeg terena mogla bi da promeni tu sliku. Na istu stvar računaju i još trojica Mađara Atila Taši, Bence Boldiž i Gabro Kišmarti-Lehner.

Orlejen Komt i ovog vikenda vozi Vukovićev “reno megan”, a Nikija Katsburga u “hjundaiju i30 N” će odmeniti Niko Gruber.

Vajldkard vozači za ovaj vikend su Hoze Manuel Sapag, koji će voziti Targetov “hjundai” sa kojim se inače takmiči u TCR Evropa, i Luka Filipi koji će ponovo voziti “alfa romeo đulijetu” Mulzan rejsinga. Oba trkača nemaju ranije iskustvo na Hungaroringu.

WTCR vikend na Hungaroringu podrazumeva tri trke, a satnica izgleda ovako:
Subota, 17. oktobar
9.30 – 10.15 Trening 1
12.30 – 13.00 Trening 2
15.30 Kvalifikacije
Nedelja, 18. oktobar
9.15 Trka 1 (12 krugova)
12.15 Trka 2 (12 krugova)
16.15 Trka 3 (15 krugova)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*