Na Snetertonu pobeđivali Turkington, Saton i Ingram, Saton poveo u generalnom

Na trkama drugog vikenda Britanskog turing prvenstva na Snetertonu trke su osvajali Kolin Turkington u “BMW-u”, Ešli Saton u “infinitiju” i Tom Ingram u “hjundaiju i30”, koji je korejskom brendu podario prvo slavlje u najvažnijoj seriji na Ostrvu.

U prvoj trci Turkington je bez većih problema trijumfovao ispred Ingrama i Bučera i zabeležio prvu pobedu u sezoni.

Četvorostruki BTCC šampion krenuo je s pol-pozicije na opcionim mekim gumama. Na startu ga je s drugog mesta napao Ingram, ali preticanja nije bilo.

Na polovini trke Ingram je ponovo pokušao da preuzme prvo mesto, a Turkington je odgovorio tako što je povećao prednost u odnosu na vozača “hjundaija“.

I Ingram je vozio na mekim pneumaticima, pa je od polovine distance snizio tempo da bi ih sačuvao, a ubrzo je isto učinio i Turkington. Na cilju je razlika između njih izosila 2,9 sekundi.

Na usamljenom trećem mestu se našao Rori Bučer u “tojoti“. Škot nije imao tempo da prati vodeću dvojicu, dok ostali vozači nisu uspeli da prate njega.

Oli Džekson je u “fordu“ tokom većeg dela trke držao četvrto mesto, ali ga je u samom finišu pretekao Siven Dželi u “BMW-u“.

Adam Morgan je dovezao svoj “BMW“ do šestog mesta, ispred Danijela Lojda u “voksolu“.

Tom Olfant je s “BMW-om” savladao “ford” Džejka Hila opterećen maksimalnim balastom od 75 kg i trku je završio osmi. Prvih 10 kompletirao je Kris Smajli u “hjundaiju“.

Aktuelni šampion Ešli Saton borio se za mesto u top 10 poretku, ali mu je ono ipak izmaklo i završio je trku kao jedanaesti.

Posle brisanja kvalifikacionog rezultata, Gordon Šeden je u “hondi“ startovao s poslednjeg mesta, a kroz cilj je prošao kao petnaesti. Džejson Plejto u “voksolu“ nije mogao bolje od pozicije 17.

Drugu trku je posle fantastične vožnje osvojio Saton ispred Turkingtona i Džeksona.

Saton je trku počeo kao jedanaesti, ali se posle odličnog starta s automobilom bez balasta i na mekim gumama probio na sedmo mesto, a ubrzo je preticao jednog po jednog konkurenta.

U šestom krugu Saton je savladao Ingrama za treće mesto, a samo krug kasnije se probio i ispred Džeksona.

U devetom krugu preuzeo je prvo mesto od Turkingtona, koji je na ovoj trci vozio sa 75 kg balasta. Kolin se opasno približio u finišu, kada je Saton čuvao gume zbog visoke temperature staze. Ipak, vremena za napad nije bilo i razlika između prvog i drugog na cilju je iznosila 0.451 sekund.

Džekson je sa mekim gumama opstao na trećem mestu, dok je Ingram na kraju morao da se zadovolji četvrtim. Bitku za petu poziciju vodili su Bučer i Olifant i ona je završena na zadovoljstvo pilota “tojote”.

Dželi je u poslednjem krugu izgubio sedmo mesto od Mofata, ali mu je ono ipak vraćeno jer je njegov suparnik u “infinitiju” kažnjen dodavanjem 5 sekundi zbog nepravilne pozicije na startu. Mesta od osmog do desetog zauzeli Morgan, Džek Gof u novoj “kupri“ i Mofat.

Šeden je napredovao četiri pozicije i stigao je do 11. mesta, dok je Plejto drugu trku završio kao dvadeseti.

Žreb je na pol-poziciju za trku tri postavio Dželija, a u njoj je slavio Ingram i doneo prvi BTCC trijumf modelu “hjundai i30 N fastbek”.

Ingram je startovao četvrti, relativno brzo je ostavio za sobom Bučera i Olifanta, a odlučujući manevar protiv dotle vodećeg Dželija izveo je u petom od 12 krugova.

Odatle do cilja kontrolisao je tempo i do karirane zastave je stigao 1,144 sekunde pre Satona, čiji je “infiniti” imao 75 kg balasta. Aktuelni prvak je krenuo sa sedmog mesta, a druga pozicija na cilju trke bila mu je dovoljna da povede u generalnom plasmanu serije.

Šeden je u “hondi” bez hendikep težine i na mekim gumama izveo proboj sa 12. startne pozicije na treći stepenik pobedničkog postolja. U napad na Satona se nije upuštao zbog oštećenog upravljačkog mehanizma. Trofejnom Škotu to je prvi podijum od povratka u BTCC.

Kuk i Dželi zauzeli su pozicije četiri i pet, Bučer je šestim mestom zaokružio uspešan vikend tokom kojeg je u svakoj trci osvajao bodove. Turkington je vožnju okončao na sedmoj poziciji.

U top 10 ušli su i Morgan, Gof u “kupri” i Dan Roubotom u drugoj Dajnemiks “hondi”. Lojd je bio trinaesti, a van zone bodova ostali su Olifant, Mofat, i Plejto, kome na Snetertonu ništa nije polazilo za rukom.

U generalnom plasmanu Saton ima 80 poena, Ingram 78, a Turkington 75. BMW vodi u proizvođačkom, a Satonov tim Lejzer tuls u ekipnom poretku šampionata.

Sledeća BTCC runda vozi se 26. i 27. juna na Brends Heč stazi u Indi konfiguraciji.