Elen Lor, jedina žena DTM pobednik, trkaće se u Naskar Euroseriji 2019.

© 2019 Daimler AG.

Nemica Elen Lor, jedina dama osvajač DTM trke u istoriji, vraća se aktivnom takmičenju u ovoj godini, u celosezonskom nastupu u Naskar Euroseriji.

Pilotesa iz Menhengladbaha nastupaće za austrijsku ekipu Df1 rejsing za volanom #99 “ševroleta kamaro” na svih 13 rundi šampionata.

“Direktor ekipe Norbert Valhofer dao mi je ponudu u pravom trenutku”, rekla je Lorova, koja je 2016. otišla u takmičarsku penziju posle pet sezona provedenih u Evropskom šampionatu u trkama kamiona.

“Na Zolderu sam pogledala Naskar Euroseriju i sve se uklapa. Trkački gen i strast nikada ne umiru.”

Lorova je dodala da joj se dopada trkanje stare škole koje je videla na belgijskom autodromu, gde je startovalo čak 30 automobila od 400 KS pokretanih V8 motorima.

“Ovde mora mnogo da se radi u automobilu, a meni se to dopada. Naravno, od nekoliko faktora zavisi šta ćemo postići. Tim će dati sve od sebe, što se već pokazuje. Tokom zimske pauze automobili su bili na probnim stolovima, a sada i generalno sređuju”, dodala je 53-godišnja Nemica, kojoj je plasman na podijumu dugoročni cilj u šampionatu.

“Svakako neću od starta uspeti da držim tempo najbržih, to bi bilo čudo, ali jasno je da postoji ambicija da budemo na vrhu. U suprotnom, ovo ne bih ni radila i zato sam potpisala višegodišnji ugovor.”

Elen Lor za sobom ima 31-godišnju profesionalnu karijeru u auto-sportu, čiji je najzapaženiji period u razdoblju od 1991. do 1996. provela u DTM/ITC seriji vozeći “mercedese”. U 1992. postala je prva i do danas jedina žena koja je osvojila DTM trku. Istorijski datum bio je 24. maj, kada je trijumfovala na prvoj trci na Hokenhajmringu, ispred kolega iz Mercedesa Bernda Šnajdera i Kekea Rozberga.

Lorova se kasnije posvetila drugim turing takmičenjima, Dakar reliju i trkama kamiona.

Prve testove sa “ševroletom” ona će izvesti u februaru, a sezonu će otvoriti trke u Valensiji 13. i 14. aprila. Na kalendaru 2019. su i posete autodromima Frančakorta, Brends Heč, Most, Venrej (jedini oval), Hokenhajmring i Zolder.

Evropska Naskar serija osnovana je 2008. godine, a od 2012. održava svoja takmičenja pod zvaničnim patronatom centrale Nacionalne asocijacije trka stok automobila.

Kako će se u Euroseriji 2019. u punom angažmanu trkati i bivši F1 šampion Žak Vilnev, organizator predstojeću sezonu najavljuje kao najnestrpljivije iščekivanu u istoriji kategorije.