Alan Menu prvi put testirao „VW pasat CC“

Alan Menu počeo je sa test vožnjama u okviru priprema za svoju povratničku sezonu u Britanskom šampionatu turing automobila. Prvu sesiju za volanom NGTC „folksvagen pasata CC“ vozio je na stazi Kroft.

Švajcarski trkač je u severnom Jorkširu prvi put seo u kokpit svog novog auta i po završetku vožnji utvrdio je da je zadovoljan napretkom u ranoj fazi: „Dobar test. Vreme je bilo sjajno, baš mi je to trebalo za prvu vožnju, jer smo prešli puno kilometara. Kao ekipa, znamo da još nismo u potpunosti dostigli pravu brzinu, pa smo se usredsredili na to da naučimo kako da radimo zajedno i pokušamo da poboljšamo auto. Momci iz BMR-a izgledaju kao dobra družina.“

Tim BMR je mlada postava, u BTCC-u je debitovao prošle godine, a sad je operaciju proširio sa jednog na četiri auta i pojačao se iskusnim inženjerima i mehaničarima. Menu smatra da će u tim okolnostima svi imati puno da uče, pa zbog te činjenice sezonu možda počinju u zaostatku.

„Biće potrebno malo vremena pre nego što stignemo tamo gde želimo kad je reč o performansama, ali naš prvi test obećava. Zasad je dobro. Start je pozitivan, sve ide po planu. „Folksvagen CC“ ponaša se dobro i ja sam optimista,“ kazao je on.

Alan Menu je dvostruki BTCC šampion. Jedan naslov osvojio je za volanom „reno lagune“ 1997, a drugi 2000. godine sa „ford mondeom“ i jedini je u ovom prvenstvu stigao do dve titule u superturing eri. U njegov BTCC bilans ulazi 200 trka, 36 pobeda i 86 podijuma. U Britaniji je od 1992. do 2000. proživeo godine koje redovno ističe kao najdraže u karijeri.

Napustivši Ostrvo, prešao je u DTM, a od 2005. do 2012. bio je vozač Ševroleta u WTCC-u. U osam sezona osvojio je 23 trke, a najbolji finalni plasman bila mu je pozicija viceprvaka, stečena 2012. Posle obustave fabričkog programa američkog proizvođača u Svetskom šampionatu, Alan je godinu proveo u prisilnoj pauzi, delimično je ispunjavajući nastupima u Porše superkupu i spekulacijama o WTCC angažmanu kod Sitroena (od kojeg nije ispalo ništa).

Čovek koga smatraju jednim od najboljih turing vozača svih vremena, možda i najboljim trkačem superturing ere, vratio se u BTCC u punom angažmanu posle 13 godina pauze (imao je „gostujući nastup“ u kategoriji 2007). Uz Menua, još šestorica BTCC prvaka trkaće se u sezoni 2014, što navodi britanske medije da već sada o njoj govore kao o „potencijalno najvatrenijoj u istoriji“, o godini u kojoj bi šampionat mogao ponovo da eksplodira. Švajcarac je zadovoljan što je opet u igri na terenu na kom je svojeveremeno dominirao, što nije zaboravljeno, i na kom uživa ogromno poštovanje.

„Uzbuđen sam što sam ponovo u BTCC-u. Volim trkanje, ono je moj život. Biće to izazov: na stazi ima mnogo mladih vozača za koje znam da će biti brzi i koji će me namučiti, ali moja je ambicija da se borim za vrh i osvajam trke. Jasno, cilj je da budemo na nivou najboljih BTCC timova, a bilo bi ludo misliti da smo već sada tamo. Ali, ne postoji razlog da u dogledno vreme ne možemo da ga dostignemo,“ zaključio je Menu.