Đani Morbideli: „Želim da se vratim u igru“

Univerzalni trkač Đani Morbideli tokom višedecenijske karijere pokazao je da može biti konkurentan na svakom terenu: u turing automobilima, formulama, u GT-u… Kao aktuelni prvak međunarodne i italijanske Superstars serije, ove sezone vraća se na svetsku scenu i okušaće sreću za volanom TC1 „ševrolet kruza“ ekipe Minih motorsport.

Automobilista iz Pezara sin je Đankarla Morbidelija, osnivača fabrike motocikala „Morbideli motori“, koja je u sedamdesetim godinama XX veka osvojila četiri svetske titule. Đani je portalu Omnicorse ispričao zbog čega se odlučio za povratak u WTCC, čemu se nada od novog automobila i zašto u ceo poduhvat ne želi da uđe zabrinut.

Osećaš li da je WTCC tvoj nezavršen posao, pa si zato odlučio da se vratiš?
– Želeo sam da nastavim da se trkam na visokom nivou, ovde sam zato što sam hteo da se vratim u igru i ponovo osetim jake emocije. To će biti veliki izazov. WTCC pamtim kao jako lep i težak šampionat, ali savršeno organizovan. Postigao sam dva dobra rezultata, ali to je bilo prekratko iskustvo da bih ciljao na bilo šta više.

Dočekaće te automobili koji su značajno napredovali otkad si ti vozio 2006, oni su čeda novih pravila…
– Radi se o velikom koraku napred. Tehnički govoreći, novi automobili su mnogo sofisticiraniji i mnogo bolje izgledaju. Siguran sam da ćemo morati mnogo više da se posvetimo podešavanjima. Takav je moj osećaj, zasnovan na onome što sam doznao od ljudi koji su ih već probali na pisti. 


U Superstars seriji osvojio si četiri nacionalne i dve internacionalne titule. Misliš da ti to iskustvo može poslužiti u WTCC-u?
– Svako iskustvo stečeno u karijeri pokaže se korisnim. S tehničkog aspekta, Superstars automobili puno se razlikuju od WTCC auta. U poslednje tri godine vozio sam auto sa integralnim pogonom. Biću primoran da drugačije pristupim nekim aspektima podešavanja automobila i moraću da prilagodim svoj stil vožnje.

Vozićeš „ševrolet kruz“, auto koji je dominirao u WTCC-u poslednje četiri godine. Misliš li da će i novi TC1 model biti konkurentan?
– Imam puno poverenje u ljude iz RML-a, ozbiljni su, stručni i kvalifikovani, što je ubedljivo dokazano u prethodnim WTCC sezonama. Svesni smo da ćemo u prvoj polovini sezone imati teškoća u poređenju s konkurentima, pošto su oni mnogo ranije započeli razvoj i danas s tog aspekta imaju kolosalnu prednost. Ulazimo u prve trke s ciljem da prikupimo podatke, priviknemo se na auto i razvijemo ga. Neće biti lako, ali to je deo igre.

Ponovo ćeš biti na stazi sa Milerom i Tarkvinijem, kolegama s kojima si se u prošlosti već trkao. Misliš da će se oni boriti za titulu?
– Njih dvojica su šampioni i veoma ih poštujem; siguran sam da mogu da se bore za šampionski naslov. Svejedno, još je rano za predviđanja, u svojoj karijeri naučio sam da ne treba potcenjivatini jednog protivnika.

 Trkao si se na mnogim autodromima. Koja ti je omiljena od staza sa WTCC kalendara? Ima li neke koju ne poznaješ?
– Zvuči čudno kada to kaže neko ko za sobom ima 25 godina trkanja, ali meni je nova praktično polovina staza! Svejedno, jako sam zadovoljan što mogu da se vratim u akciju na Suzuki i na Hungaroringu.

 Postavio si sebi neki cilj za ovu sezonu?
– Ako pođete zabrinuti, već imate pogrešan pristup. Svestan sam teškoća s kojima treba da se suočimo, ali ne znam šta tačno šta nas očekuje. U ovoj situaciji, najbolje je ostati miran i raditi što je bolje moguće. Želja mi je da se zabavim. Ako u tome uspem, možemo da prođemo dobro. S druge strane, smatram se srećnim što radim posao koji volim.