Džon Filipi vozi za Kampos u TC2 klasi

Devetnaestogodišnji Korzikanac Džon Filipi ove sezone trkaće se u Svetskom šampionatu turističkih automobila u TC2 klasi za španski tim Kampos. Filipi će se naći za volanom jednog od dva Kamposova „seata leon WTCC“ i boriće se za Jokohama trofej.

Mladi Francuz se u ovoj konkurenciji pojavljuje „pravo niotkuda“. Do 2012. bavio se kartingom, a prošle sezone nastupao je u Formuli master, sa kojom je osvojio „V de V čelendž“ u kategoriji jednoseda. Reč je o momku koji ima veliku ambiciju da u auto-sportu postane profesionalac.

„Imao sam nekoliko opcija za početak moje profesionalne karijere i njima sam dugo razmišljao. Posle nekoliko različitih testova odlučio sam se za WTCC, jer verujem da mi on nudi najbolje prilike. Šampioni kao što su Ivan Miler, Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro uzori su na stazi i van nje, vožnja s njima obogatiće moje iskustvo i dati mi nova sredstva da ostvarim ciljeve koje sam postavio. WTCC je veoma važan svetski šampionat, sa čuvenim proizvođačima i vozačima, i on uživa prednosti globalnog TV prisustva.“

„Znam da me očekuje težak zadatak. Odredio sam sebi da u svojoj prvoj sezoni sakupim što više iskustva, ali možda i da osvojim nekoliko podijuma u TC2 klasi. Zahvalan sam Kamposu što mi je dao šansu, srećan sam što se priključujem tako velikom timu. Oni imaju nesporan kvalitet i znaju kako se pomaže mladim vozačima, u prošlosti su to pokazali sa Pepeom Oriolom, koji je s njima počeo kad mu je bilo 16 godina,“ rekao je Filipi.

Korzikančeva ideja o podijumima u debitantskoj sezoni zasad ne deluje kao pusti san, jer su za učešće u TC2 klasi u ovom trenutku prijavljena samo tri automobila – jedan Kamposov i dva Engstlerova.

A drugi „leon“ Adrijana Kamposa? Za mesto u njegovom kokpitu „viđen“ je Žordi Oriola, mlađi brata Pepea Oriole, još jedan momak koji tek treba da postane WTCC debitant. Međutim, Španac je najavljen samo za azijske runde šampionata, za Suzuku, Šangaj i Makau. Glavni fokus Oriole mlađeg ove godine biće novorođeni Seat Leon evrokup.

Kampos je jedini tim koji u ovoj sezoni sprovodi i TC1 i TC2 program  boje španske ekipe će u elitnoj TC1 klasi braniti Igo Valente i Dušan Borković, sa automobilima „ševrolet kruz“.