Honda za BTCC odabrala „sivik turer“

Karavan auto u turing trkama nije novina. Nastup Volvoa u Britanskom šampionatu 1994. sa modelom „850 estejt“ ostao je upamćen za sva vremena. Pre svega kao sjajan marketinški potez, a zatim – iako nije bilo pobeda, rezultati mu uopšte nisu bili rđavi.

Volvo je bio prvi i do ove sezone jedini proizvođač koji se na Ostrvu trkao s karavanom, ali švedska kuća po tome više nije jedinstvena. Dve decenije kasnije, Honda 2014. u igru uvodi model „sivik turer“ izrađen po NGTC pravilima. Dva takva automobila voziće Met Nil i Gordon Šeden, trkači Honda rejsinga, u suštini Tima dajnemiks koji se već petu godinu diči statusom fabrički podržavane ekipe. Tim Pirtek ostaje sa „sivikom“ hečbek, što znači da se na startu nalaze ukupno četiri „sivika“ u dve modelske varijante.

Honda je u predhodne tri sezone vladala BTCC serijom sa dvema verzijama hečbek „sivika“ i osvajala je proizvođačku i timsku titulu svake godine od 2011. naovamo. U pripremi „turera“ za trke, Tim dajnemiks sarađivao je sa dugogodišnjim partnerom, Nil Braun inženjeringom, koji je izradio dvolitarski turboprehranjivani motor.

Nil i Šeden su na britanskim stazama u predsezoni prelazili vredne kilometre. „Kao i sa svakim novim automobilom, početak testiranja „turera“ bilo je veliki izazov i na startu sam se iznenadio koliko je osećaj drugačiji nego u hečbeku,“ kazao je trostruki BTCC šampion Met Nil.

„Prvo što moram da kažem o novom „tureru“ – on izgleda mega, zaista sjajno,“ zadovoljan je Gordon Šeden, BTCC prvak 2012. „Na prvom testu uporedo smo testirali novi „turer“ sa hečbekom i došli smo do veoma zanimljivih informacija. To jeste karavan, ali je ipak „sivik“, auto koji je osvojio svaki BTCC šampionat u poslednje tri godine, i koji je bio veoma moćno oružje i pravo merilo u prethodnim sezonama. To je očigledno nov inženjerski izazov, ali je Honda kao proizvođač uvek bila spremna da iskorači i pokuša nešto drugačije,“ zaključio je on.

Tim menadžer Piter Krola pohvalio je Hondinu odvažnost u ovom projektu: „Novi „sivik turer“ nadovezuje se na Hondino sportsko nasleđe i predvodnik je novog pravca. Sve u trkama evoluira, ne možete da stojite u mestu. Priroda ovog sporta kao inženjerskog projekta tera vas da uvek izazivate sebe i pomerate granice.“

„Sivik turer“ treba da ima neizmenjenu težinu, međuosovinsko rastojanje, i konfiguraciju oslanjanja, ali je duži zbog dužeg zadnjeg dela. „Promene su očigledno značajne – kako vizuelne, tako i sa inženjerske tačke gledišta – i dok je u nekim aspektima „turer“ veoma sličan hečbeku, postoje i značajne razlike u aerodinamici i rasporedu masa više usmerenom ka zadnjem delu automobila. To smo morali da uravnotežimo tokom programa testiranja i razvoja, i mislimo da smo bili inovativni prilikom razvoja zadnjeg dela,“ izjavio je Krola.

 Kada trkački tim ima sreće da uživa podršku proizvođača automobila, ili je izvođač fabričkog sportskog programa, odabir takmičarske naprave uvek je rezultat kompromisa sa zahtevima marketinga. U tom smislu, auto-sport poznaje dobre primere („ševrolet kruz“), ali i manje srećne odluke („pežo 307 cc“ u reliju). Čime će rezultirati pristup britanske Honde i kako će se pokazati „sivik turer“, videćemo tokom BTCC sezone koja startuje rundom na Brends Heču (Indi varijanta) 30. marta.