Mihelis očekuje da će „sivik“ biti moćan

Norbert Mihelis očekuje da će nova TC1 „honda sivik WTCC“ biti moćna u ovogodišnjem Svetskom šampionatu turing automobila, iako još nije seo za njen volan.

Mađar je prisustvovao vožnjama na stazi Pol Rikar, gde su Sitroen i Honda testirali svoje automobile za sezonu 2014. Pošto JAS motorsport još pravi auto koji će pripasti Norbiju, on u ovoj fazi mora da se zadovolji posmatranjem onoga što rade i postižu Hondini fabrički vozači Gabrijele Tarkvini i Tijago Monteiro. Naravno, i slušanjem njihovih utisaka i pogledom na telemetriju.

„Na osnovu onoga što sam video na Pol Rikaru, mogu da primetim da auto ima potencijal u odnosu na „sitroen“, ali je kompleksniji i komplikovaniji (od prošlogodišnjeg). Vozač mora da ima u vidu više stvari – snažniji motor i aerodinamku automobila,“ izjavio je Mihelis za touringcars.net.

„Takođe, mehaničarima i inženjerima je mnogo komplikovanije da dobiju jasnu sliku o izmenama koje treba izvesti na vozilu. Svakako će nam u prvih nekoliko trkačkih vikenda biti potrebno neko vreme da spoznamo koji detalji čine razliku.“

Mihelis je bio impresioniran testnim performansama novog automobila u rukama fabričkih vozača JAS motorsporta, kao i napretkom ostvarenim od početka test sesija.

„Videvši napredak „sivika“ u postignutom vremenu kruga od kraja januara do kraja februara, mislim da će Honda od treće ili četvrte runde sezone imati auto najmanje ravnopravan Sitroenovom. Onda ostaje vozačima da to do maksimuma iskoriste,“ smatra vozač Zenge motorsporta.

Mihelis ne oseća da će moći da se bori za šampionski naslov: „Da budem iskren, ne osećam se sposobnim da budem kandidat za titulu, jer je teško proceniti ko je koliko konkurentan. Znam da će mi u prve dve ili tri trke biti veoma teško da se takmičim za čelne pozicije. Moj je cilj da brzo naučim što više stvari, sve do trke u Mađarskoj, a da onda imam informacije i set-ap za borbu za sam vrh.“

Očekuje se da će Norbertov automobil biti gotov do kraja marta. To ga na zajedničkim testovima u Valensiji ponovo osuđuje na ulogu informisanog gledaoca. Zenge motorsport možda uspe da upriliči kratak test neposredno pre Marakeša, a možda ni toliko. Nedostatak predsezonskih testova Mihelisa ne uzbuđuje previše, jer se u tom smislu njegova situacija ne razlikuje od već doživljavanog u prethodnim sezonama: „Nema tu neke velike drame, jer nam je svaka godina ista. Prošle sezone nisam imao testove sa „sivikom“, kao ni prethodnih godina, tako da će sve to za nas biti isti posao kao i obično.“